Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Ветон Сурои: Кратко време за избор председника

(Фото: Telegrafi.com )

Публициста Ветон Сурои у разговору за Немачки институт ,,Аспен рекао је да формирање владе неће представљати проблем, али да као проблем види кратко време за избор председника, преноси Коха.

Како тај дневник наводи Централна изборна комисија је у процесу верификације гласова из дијаспоре, а још увек није познато када ће бити потврђени резултати ванредних парламентарних избора 14. фебруара.

Коха подсећа да је на изборима 2019. године било потребно 53 дана за коначно објављивање резулатата. Такво одлагање угрозило би рок за избор новог председника, који би требало да буде изабран у првој недељи априла.

Сурои не верује да ће то представљати проблем у у формирању владе.

,,Наравно, проблем је што се све ово мора догодити у одређеном временском року, јер ће се две или три недеље продужити процес потврђивања резултата, тј. друге или треће недеље марта, а председник мора бити изабран до прве недеље априла. Дакле, чак и ако имамо лако формирање владе, то можда неће бити случај са избором новог председника“, рекао је Сурои.

Будући да је за избор председника потребно више од 80 посланика у Скупштини Косова, Сурои каже да ће опозиција бити у прилици да блокира избони процес.

,,Биће много сценарија. Неки посланици који су ступили на дужност не знају да ли имају интерес да поново изађу на биралишта. Други фактор је шта ће се десити са ДСК, јер ћемо у наредних 30 дана вероватно имати процес избора новог руководства ДСК, пре гласања председника. То ће мање-више показати какво ће бити руководство ДСК и да ли ћебити гласања за председника“, додао је Сурои.

Минимум потребан за избор владе је 61 глас. Председник такође може бити изабран са 61 гласом, али под условом да у гласању учествује 80 посланика.

Крајњи рок у којем председник мора бити изабран је 60 дана, а неуспех у његовом избору води у нове изборе.

За сада се странке нису изјасниле по питању избора председника. Кандидат из победничке коалиције је Вјоса Османи. Кандидатуру је најавио и лидер АБК Рамуш Харадинај, та партија је обезбедила девет посланика у новом сазиву владе.

Након јучерашњег састанка председништва, из  АБК је речено, да ће сачекати потврђивање изборних резултата како би донели одлуку у вези са питањем председника.

Званичници скупштинске администрације изјавили су да припреме за конституисање новог законодавног тела започињу након што ЦИК потврди резултате избора.

,,Припреме за конституисање Скупштине започињу након што резултате потврди ЦИК. Све активности Администрације биће објављене на веб страници Скупштине“, рекао је секретар Скупштине Исмет Краснићи.

Према уредби, Председништво Скупштине продужиће мандат до конституисања новог законодавног тела. Председништво такође припрема конститутивну седницу новог законодавног тела.

Према тумачењу бившег председника Уставног суда Енвера Хасанија, након конституисања скупштине требало би да буде изабран председник, који затим именује премијера.

Коха подсећа да је 2010. године, Јакуп Краснићи у својству вршиоца дужности именовао новог премијера.

Извор: Kosovo Online

 

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...