Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Владимир Костић: Косово није наше

Косово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Костић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву, и поручује владици да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски.

Костић је реаговао на изјаву владике Григорија, дан раније, за Неwсмаx Адриа, да Костић није у праву и да је “Косово наше”.

“Ја потпуно прихватам да нисам у праву, али питајте владику да ли је он у праву. Ја сам путовао скоро и прелазио границу, тачно су ми показивали делове улице који нису згодни за шетњу. Било би сјајно да је Владимир Костић потписао Кумановски споразум и Дејтонски споразум и Бриселски споразум, онда имамо кривца и немамо о чему да размишљамо”, рекао је Костић.

Он је рекао да би питао владику да ли су неки од великих српских прелата издајници.

“Је л’ Чарнојевић издајица? Ја мислим да није. Ја и ово што сам рекао, нека буде да нисам у праву, али нико у овом народу, укључујући Цркву, нема тапију над истином када је Косово и Метохија у питању. Не може нико да ме убеђује да сам издајник, јер док сам ја био овде, неки други и њихова деца су били ушушкани у иностранству”, рекао је председник САНУ.

Упитан да именује оне који су били у иностранству док је он са оружјем био на КиМ, Костић је рекао да ће се они сами пронаћи у тој изјави.

Додао је и то статус кво не постоји.

Статус кво ће искористити они који желе да уобличе сопствену државност и који то чине, ево већ 20 година

С друге стране, решење нису, тврди, ни иницијативе попут вашингтонске.

„Бојим се да тренутно ово што раде са нама, да један вековни конфликт покушавају да реше у минути, неће донети срећу никоме, ни нама, ни противничкој страни при чему ми тај посао некаквог помирења са суседима нисмо још ни започели, што неспремношћу њиховом и нашом, што, рекао бих сасвим отворено, и тиме што нам свет не да шансу да у тај посао кренемо“, истиче.

Да то тако и остане, интерес је геостратешких играча.

„Ова врста инвалидног, осујећеног, осиромашеног Балкана, негде и некако, у геостратешким играма, назови то паранојом Владимира Костића, одговара тим великим силама. Да контролишу један простор који постаје резервни простор Европе“.

На питање зашто, одговара да је то могуће зарад, како каже, територијалног подмирења, са новим геостратешким играчима каква је Турска.

Такође и питање смештаја избеглица са чијом се патњом у потпуности саосећа, али каже, да постоји могућност да је Балкан виђен као „интерни простор“. Са друге стране, не мисли да је питање јефтине радне снаге разлог за однос великих сила према Балкану какав описује:

„Нема нас толико пуно колико њима треба“.

Ипак, признаје, да ЕУ узима најбоље и међу нама и међу мигрантима и да се такви стручњаци неће више враћати у своју домовину. Управо је то разлог, каже даље Костић, зашто је важно „да се ми окупимо“.

„И зато бих и хтео да кажем том владики, пустите пароле под којима се осећамо херојски и сигурно. Хај’те ми ако Бога знате да седнемо и да се договоримо шта је нама чинити у свету који се око нас мења брзином коју не можемо да пратимо“.

 

Извор: Коссев 

Фото: Новости

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

Став