Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Имамо устав, али смо увек спремни да разговарамо о свим компромисним решењима

Фото: Будућностсрбије/Коссев

„Нека питања ће се решити на крају једног процеса“, овако је на питање немачког новинара у Београду о томе да ли је признање Косова услов за улазак Србије у ЕУ, одговорила Ангела Меркел.

„Свако зна да нису све државе чланице ЕУ признале Косово“, казала је немачка канцеларка, говорећи да је она за „прагматичан приступ“.

„Питање се мора решити да би и садашње државе чланице ЕУ потврдно одговориле о питању процеса приступања ЕУ, али нема смисла разговарати о крају једног процеса пре него се реше други проблеми. Ја сам за прагматичан приступ. То питање неће нестати. Питање се мора решавати али ја сам за мапу пута где се прво решавају сва друга питања. Биће изграђено поверење. Не могу сада одговорити за Србију али знам шта је важно за ЕУ. Неке ствари ћемо видети на крају. Надамо се да ћемо на крају имати неки напредак. Морају се решавати друга питања“, одговорила је Меркел.

 

Позвала се на данашње немачко јединство, до којег, односно признавања граница две Немачке је дошло после већег протока времена.

„Колико је дуго трајало за решавање неких ствари да бисмо дошли до споразума 2 плус 4. Стога морамо да имамо много разумевања за сукобе и конфликте али сам увек за то да се пронађу путеви“, додала је.

Немачка канцеларка Ангела Меркел стигла је у Београд око 16.15 сати. Посетом Београду, започела је опроштајну посету региону. Након што ју је српски председник Александар Вучић дочекао са цвећем на аеродрому, церемонијом испаљивања плотуна и састанка у председништву, обратили су се заједно медијима.

Вучић за компромисно решење, не за понижење

Србија је веома посвећена дијалогу, сматра да замрзнут конфликт није добро решење и да је добро да дођемо до компромисног решења, те да само у миру видимо будућност, пренео је Вучић оно што је казао на разговору са Меркел о Косову.

„Ја сам против замрзнутог конфликта. Ја, као већина Срба, не мислим да је замрзнути конфликт решење и нико се овим мојим речима неће обрадовати у Србији“, нагласио је.

 

„Мислим да је то добро да решава ова генерација, да га не оставља у наслеђе другој, али то мора да буде компромисно решење, а не решење које ће да буде поражавајуће и понижавајуће за Србију“.

На питање да ли ће Србија да „то и учини“ – призна Косово, Вучић је потврдио само то да је решавање питања Косова услов за улазак у ЕУ.

„И као што видите, ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас кад то посматрају сви у Србији, нећете то чути од мене. Ниједну реч којом ћу то да негирам, наша сазнања о томе шта су услови за улазак у ЕУ. И зато и водимо тај дијалог на озбиљан и одговоран начин. Али као што чујете у Приштини, да они имају свој Устав. Има и Србија свој Устав којег мора да се држи, али смо спремни увек да разговарамо о свим могућим компромисним решењима. Да их понудимо, да пре тога уредимо наше односе како бисмо имали слободан проток робе, услуга и добара а онда сам сигуран да ће нека врста компромисног решења бити много ближа и за једну или другу страну. Али ако ме питате, да ли смо свесни да нећемо бити чланица ЕУ пре решавања тог питања – апсолутно смо свесни и знамо колико је то тешко за нас и проблематично из милион разлога.“

 

Каже да је са Меркел о томе „безброј пута разговарао“ и када су се слагали, и када нису.

„Ја сам се трудио да никада не лажем“, навео је српски председник, а са тим се у обраћању медијима сложила и немачка канцеларка.

И она познаје Вучића као особу која „не даје лажна обећања“, са њим се сложила да су имали искрене разговоре, те га охрабрује да иде ка правној држави и плуралистичком друштву.

Више пута је нагласак ставила на важност правне и медијске реформе у Србији, о чему је говорио и сам Вучић, наглашавајући да је Србија много тога урадила и да има још простора за унапређење ова два питања.

Меркел зна да је и пред Србијом и пред регионом дугачак пут, подсетивши на то да јој је Вучић дао „планове и наравно обећања у вези са потребном реформом у правосуђу“.

 

Подршка Меркел Отвореном Балкану

Меркел је исказала снажну подшку иницијативи Отворени Балкан, и самом Берлинском процесу.

Она каже да „не сме доћи до тога“ да се неке земље одвоје.

„Ако нека земља каже да се не жели укључити, она се мора укључити. Циљ је да се свих шест земаља и укључе“, рекла је.

Подршку Берлинском процесу и Отвореном Балкану поновила је више пута, уз нагласак да Берлински процес „никако не треба да замени процес приступања“, већ је његова улога да повеже различита подручја.

„Доста тога смо већ и постигли. Надам се напретку у вези са заједничким економским тржиштем“, казала је канцеларка.

„Ових дана ћемо моћи да видимо оно шта је најконкретнији могући резултат рада канцеларке Меркел и на томе сам јој изузетно захвалан“, навео је Вучић.

Када ускоро Урсула Фон дер Лајен буде дошла у Београд, она ће у року од 15 дана потписати уговор са Србијом о путу Ниш – Приштина, а за месец дана започињу конкретни радови, додао је српски председник уз нагласак да је веома поносан управо на резултате Берлинског процеса, а заслуга за то, каже, припада гошћи из Немачке.

Следи радна вечера, коју као домаћин приређује српски председник. Пре тога немачка канцеларка имаће разговоре са представницима цивилног друштва свих шест економија Западног Балкана.

Она је данас са Вучићем обишла изложбу о везама Србије и Немачке, обећавши 500,000 евра помоћи за Народну библиотеку коју је Вермахт уништио у Другом светском рату.

Посета Ангеле Меркел је кључни догађај данас у Србији у политици и за медије. Прорежимске телевизије емитују и специјалан програм овим поводом. Сам председник Вучић је важног госта, и „трему“ коју има, најављивао и на својој Инстаграм страници, хвалећи је више пута и током заједничког обраћања медијима.

Похвалио се успесима и помоћи коју је, како истиче Србија, добила од Немачке. Тако је навео да је 17,000 радника радило у немачким фирмама у Србији 2014, а сада преко 70,000, те да је спољнотрговинска размена две земље преко 6 милијарди, увећана за три пута.

Она ће преноћити у Београду а сутра иде у Тирану где ће имати разговоре са председницима влада региона, међу њима и са Аном Брнабић.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 13. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print