Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић и Курти сутра у Бриселу, приштински аналитичари не очекују битан помак

Фото: Коха диторе

Косовски премијер Аљбин Курти састаће се у понедељак по други пут у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем, али нема великих очекивања за конкретне помаке ни од овог њиховог сусрета, пише Коха.

Према речима аналитичара, на овом састанку требало би да се постигне договор о темама и дневном реду за разговоре у наредним месецима.

Стручњак за европске интеграције Бесник Васоли рекао је да не очекује много од предстојећег састанка Курти-Вучић, и да ће бити налик претходном.

Додао је да није било конкретних одговора на четири захтева премијера Куртија и да је очигледно да су стране позициониране према својим циљевима.

Васоли сматра да је решење активније учешће Сједињених Америчких Држава, како би стране започеле дијалог и кренуле ка споразуму.

“Биће то састанак сличан прошлом. Курти је поднео неке захтеве за које нисмо видели конкретне одговоре. Мислим да су обе стране позициониране и не показују спремност да се помакну. Докле ће ићи ЕУ да би их наговорила да се помакну са позиција, знак је питања. Можда САД, које изгледа да су умешане, имају прилику да мало лобирају и имају позитиван утицај на обе стране да наставе дијалог и крену ка споразуму“, рекао је Васоли.

Песимистичан је и Емир Абраши из “Демократије плус“, који не очекује стварни помак на састанку 19. јула, али се нада да ће бити договора за озбиљнији повратак процесу дијалога.

“Немам никаква очекивања о било каквом стварном развоју догађаја на следећем састанку. Међутим, надам се да ће постојати бар договор да се процесу дијалога вратимо на озбиљан начин“, рекао је Абраши.

Из Демократског института Косова Виољета Хаџоли, каже да ће можда бити напретка на састанку Курти-Вучић, али да је Куртијева влада спора и да јој је потребно време за преглед и анализу корака ка постизању коначног споразума.

“Могу да кажем да смо оптимисти да ће дијалог имати конкретне помаке и да иде ка нормализацији. Међутим, на косовској страни видимо да влада жели да одвоји потребно време да развије овај процес без журбе, пажљивим разматрањем и анализом корака ка споразуму. Због тога не видимо брзи договор“, рекла је Хаџоли.

На првом састанку на високом нивоу у оквиру наставка дијалога између Косова и Србије, премијер Курти је представио четири предлога: прелазак шест земаља Западног Балкана из ЦЕФТА у споразум СЕФТА, потписивање мировног споразума о ненападању између Косова и Србије. Обострани реципроцитет, укључујући питање мањина, тако да Срби на Косову имају своје Национално веће као што имају Албанци и Бошњаци у Србији. Као коначни предлог, Курти је захтевао оставку Вељка Одаловића у српској делегацији за нестале.

Поред овог састанка на високом нивоу, недавно је одржан и састанак делегација Београда и Приштине на експертском нивоу.

(Коха диторе/Косово онлајн, 18. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print