Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Осим Србије, Кфор и НАТО снаге су једина заштита Срба на КиМ

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Осим државе Србије, Кфор и НАТО снаге једина су стварна заштита Срба на северу Косова и Метохије, изјавио је председник Србије Александар Вучић, који је навео и да је задовољан због повлачења Росу са севера Косова и што се одржао мир, преноси Танјуг.

 

На констатацију новинара да Срби нису имали превише користи и заштите од стране Кфора, Вучић је рекао за тв Прва да Срби не воле превише Кфор због НАТО бомбардовања, али да је то једина заштита за њих.

“Уз то што знају да ће ако крене неки озбиљнији напад на Србе реаговати Србија, једина стварна заштита у овом тренутку јесу Кфор и НАТО снаге. Били су раније и Руси, па су се повукли 2000. године, и колико је могуће (Кфор и НАТО) коректно обављају свој посао”, навео је Вучић.

Он је напоменуо да Србија свакако има примедбе на то како су реаговали 2004. године и да су морали да реагују брже и боље.

“Али, Кфор колико-толико чува опстанак Срба на КиМ, уз сву подршку материјалну и сву другу коју пружа наша земља”, нагласио је Вучић.

Поводом повлачења снага Росу са Јариња и Брњака, Вучић је рекао да су Срби због тога задовољни. 

“Било је и данас напето и малтретирања наших људи, те склоните један камион, те други… Готово до краја рока су чекали, али, напустили су прелазе, и видели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су Росу напустиле север, где није требало ни да долазе”, рекао је Вучић. 

Српски председник је истакао и да за Београд нема лаког споразума, “јер не постоји ништа што је за нас лако, будући да реално, од 1999. године немамо фактичко присуство на КиМ”.

“Имали смо погром 2004. године, када смо ћутали, сакрили се испод стола док су нам рушили цркве и манаситре, а наше руководство се свађало ко је крив. Прогласили су независност 2008. коју је признало 90 најмоћнијих земаља запада. Од тада се трудимо да држимо нос, ако не можемо уста, изнад воде, да чувамо мир, стабилност и безбедност за наше људе на КиМ”, рекао је Вучић.

Како је рекао, тешко је борити се у готово немогућим условима, док цела западна хемисфера врши притисак на нас и да је у таквим условима постигнут максимум.

“Знам многе који би ми солили памет данас, а питао бих их какве су резултате они имали”, додао је Вучић.

По питању стикера, Вучић је појаснио да је Београд тај који је увео стикере “јер не признаје тзв. Републику Косово, а онда је Приштина одговорила том истом мером”.

“Али, то су рекли још пре десет година, а сада дошли са пробним таблицама. Оног секунда када ми кажемо, а надам се да нећемо рећи да нема стикера, тада неће бити стикера ни за нас. Суштина је да ми не признајемо Косово и не можемо да дозволимо да улазе са таблицама Косова”, рекао је Вучић.

ЗСО ће имати суштинско значење или је потпуно бесмислено да постоји

Он је навео да су Албанци на Косову данас морали да спроведу у дело споразум постигнут у Бриселу и да повуку јединице Росу, јер би у супротном били у проблему, али и да им ништа не верује када је у питању обавеза Приштине из Бриселског споразума да се формира Заједница српских општина.

“Они су тај део, једини који су имали, а то је да повуку Росу, спровели у дело, али да ли им верујем да ће да прихвате ЗСО – не верујем им ништа. По том питању знам са ким имамо посла, нећу никога да вређам, али знам са ким имам посла“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је један од разлога зашто ЗСО никада није формирана и то што би подсећала на Републику Српску, Вучић је рекао да је питање да ли је то тако, јер би, каже, Приштина желела да ЗСО сведе на НВО да може да лепи стикере или окачи слику или пано.

“То онда не би имало никаквог смисла. ЗСО или ће имати суштинско значење или је потпуно бесмислено и да постоји”, закључио је председник Србије.

(Танјуг/Косово онлајн, 02. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print