Покрет за одбрану Косова и Метохије

Канцеларија за КиМ: Налепнице од понедељка, рад на прелазима до тада обустављен за саобраћај

Фото: КоССев

„Наставак рада прелаза Јариње и Брњак биће у понедељак 4. октобра у 08.00 часова. Период до тада, биће искоришћен за пуну оперативну и логистичку припрему службеника Београда за примену режима налепница на поменутим прелазима“, саопштила је управо Канцеларија за КиМ.

Канцеларија наводи да ће у циљу што адекватније припреме за спровођење друге фазе споразума, рад на прелазима Јариње и Брњак из правца дела централне Србије бити привремено обустављен за саобраћај од суботе поподне до понедељка 4. октобра у 8:00 часова ујутру, како би се извршила неопходна припрема система за примену режима налепница.

У питању су таблице РКС, преко којих ће се лепити налепнице, које је Канцеларија назвала „специфичним“ деловима регистарских ознака, док ће се за српске службенике на прелазима наредна два дана организовати „посебна обука за извршење послова везаних за примену режима налепница за возила са регистарским таблицама које издају ПИС у Приштини“.

Грађанима ће у понедељак 4. октобра, како се даље наводи, на свим прелазима бити доступне налепнице за прекривање „специфичних“ делова регистарских ознака, као и упутство за њихову апликацију.

У саопштењу се истиче да је обезбеђен довољан број налепница за спровођење споразума.

Истовремено Канцеларија ће, уз асистенцију полицијских службеника грађане о новом правилу информисати и преко медијске кампање.

„Данас је повлачењем припадника такозваних косовских специјалних јединица и распоређивањем припадника мисије КФОР-а, као и уклањањем физичких баријера са административних прелаза Јариње и Брњак завршена прва фаза спровођења споразума у вези са регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра“, подсећа Канцеларија.

Магистрални путеви код Јариња и Брњака после 13 дана блокаде, поново су проходни. Ипак, до понедељка путници ће преко њих и даље моћи само пешице.

Сат и по пре истека рока у 16 часова који је предвиђен договором у Бриселу, са Јариња су отишле косовске специјалне јединице уз претходно уклањање тешке механизације коју су Срби поставили. Нешто више од сат времена након Јариња, косовске специјалне јединице напустиле су и Брњак.

Након њих, и Срби су почели да се разилазе. Код Јариња и Брњака остају припадници КФОР-а и налазиће се око два км од Јариња и Брњака. Према договору ту остају око две недеље.

Срби су блокирали магистралне путеве 13 дана у покушају да спрече одлуку косовске владе о реципроцитету са таблицама.

Специјалне јединице Косовске полиције су се претходно распоредиле под званичним образложењем „обезбеђивања границе“ приликом покушаја да спроведу одлуку, да би се пре три дана у Бриселу постигао договор о решењу кризе.

Данашња дешавања на Јарињу и Брњаку погледајте у: Јариње и Брњак напустиле специјалне косовске јединице, Срби се полако разилазе, КФОР остаје

Привремено се од 4. октобра уводе налепнице које ће се лепити преко „државних симбола“ за возила СРБ која возе на Косову и РКС за она која возе на територији под контролом српске власти.

Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица, а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

(Косев, 02. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print