Покрет за одбрану Косова и Метохије

Капчан: Следе политички кораци за договор Србије и Косова

Администрација новог председника Џоа Бајдена не би требало да одбаци позитивне стране и достигнућа Трампове политике, међу којима су и она која се тичу Балкана. Нормализација економских односа Косова и Србије само је први, али недовољан корак, иза кога ће следити потези којим би требало да се постигну успеси у политичкој нормализацији, каже директор европских студија њујоршког Савета за спољне послове и професор на Универзитету Џорџтаун, Чарлс Капчан у разговору за Данас.

Капчан је добар познавалац региона, пошто већ деценијама прати развој америчке политике на Балкану. Његова књига о америчком изолационизму управо је изашла из штампе, а у неколико својих последњих наступа Капчан је заступао еволутивни развој америчке спољне политике, наравно, тамо где је то могућно.

Председник Трамп је у приступању балканском проблем изградио концепт независан од ЕУ што је резултирало споразумом из Вашингтона који су потписали Србија, Косово и САД. Променом администрације, поставља се питање какав ће бити значај ових докумената за будућу администрацију председника Бајдена.

“Договор Београда и Приштине је значајан, али то је само први корак. Прелазак из ближих економских веза у политичку нормализацију неће бити лак. Очекујем да се Бајденов тим више ангажује на балканским питањима, а сам Бајден много брине о региону и добро га познаје. Једна од вероватних разлика у односу на Трампову еру је та што ће Вашингтон у региону блиско сарађивати са ЕУ. Раздвајање напора ЕУ и САД на Балкану нема пуно смисла”.

У Србији постоје недоумице да ли је било исправно потписати Вашингтонски споразум који је био иницијатива председника Трампа, делимично укључена у његову изборну кампању. Како сада видите вредност те одлуке и шта очекујете куда би Бајденова администрација требало да иде даље?

Србија и Косово с правом су приступили Вашингтонском споразуму – чак и ако је то било повезано са Трумповим напорима да оствари дипломатску „победу“ непосредно пре избора. Трампови мотиви много мање су битни од суштине договора, који је унапредио економске односе двеју страна. Споразум, међутим, није разлог за самозадовољство.

Видимо много дуготрајних спорова који остају нерешени чак и када су стране суочене са економском међузависношћу. Израелци и Палестинци имају велику економску интеракцију, али њихов територијални спор траје.

Кина и Јапан уживају у снажној трговини и улагањима, али трговина није учинила много за побољшање њихових политичких односа. Мислим да ће Бајден зато радити на предузимању наредних нових корака између Београда и Приштине који ће се тицати политике. Вашингтонски споразум пружа добар почетак – али само то.

Јавност у Србији била је наклоњенија председнику Трампу јер је био спремнији да прихвати идеју легитиминости српског интереса на Косову и у Босни и Херцеговини. Сада се многи плаше да ће администрација председника Бајдена учинити супротно. Које место Србије и Срба би се могло очекивати у Бајденовој регионалној политици према Балкану?

Очекујем да ће Бајден приступити прагматичном приступу региону, а не идеолошком или оном у којем Вашингтон бира само једну страну. За нормализацију односа између Србије и Косова и стабилизацију Босне и Херцеговине биће потребна спретна, равномерна дипломатија која гледа у будућност, а не уназад.

Од америчких стручњака чули смо да би бивша државна секретарка Мадлен Олбрајт могла да буде укључена у решавање балканског ребуса. Балкан и свет су се веома променили у последњих 20 година, а посебно током пандемије ковид 19. Да ли то значи повратак старих средстава за нове околности и које се иновације могу применити, а које одговарају новој ситуацији у свету и на Балкану?

Па, сви имамо пуне руке посла са пандемијом и постављањем економија на ноге. У мојим мислима нема сумње да ће Бајден, барем до 2021. године, своју пажњу усмерити на домаће императиве – попут кроћења пандемије, обезбеђивања економског подстицаја, улагања у инфраструктуру, преквалификације радника.

Овај домаћи фокус биће вероватно праћен стратешким повлачењем са Блиског истока – процесом који је већ у току. Али очекујем да се Бајден ослони на дипломатију и тимски рад са савезницима. То ми сугерише да ће уследити усредсређени дипломатски ангажман на Балкану. Морамо да се позабавимо новим питањима, попут сајбер безбедности и манипулације друштвеним медијима. Али биће потребна и добра стара дипломатија. А након четири године наношења штете професионалним дипломатама и међународног тимског рада, обе ствари ће се вратити у Бајденову политику.

Амерички представници много пута су рекли да на крају очекују узајамно признање Косова и Србије. Мислите ли да ће се то ускоро догодити?

Очекујем узајамно признавање, али то може потрајати. На економском плану ситуација се барем одвија у добром смеру. Очекујем да ће се читаво подручје Балкана на крају интегрисати у атлантске институције. Привлачност чланства у ЕУ снажан је покретач у целом региону. Иако се осећам самоуверено у вези са овом крајњом тачком, мање сам сигуран када и како доћи до тог исхода.

Како гледате на потезе Трампове администрације када су у питању Балкан и Блиски исток?

“Трампова администрација је заслужна за значајне дипломатске продоре на Балкану и на Блиском истоку. На Балкану, Вашингтон је помогао да постигне договор између Грчке и Северне Македоније око имена ове друге и успео је да оствари напредак у економској нормализацији односа између Србије и Косова. На Блиском Истоку, Вашингтон је постигао низ важних дипломатских споразума између Израела и арапских држава. Очекујем да ће се Бајден надовезати на Трампове успехе у оба региона“, каже он.

Извор: Kosovo-online

Фото: Official website

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print