Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Косово онлајн: Да ли ће Вјоса Османи да се врати у ДСК?

(Фото: Газета Експрес)

Након оставке лидера ДСК Исе Мустафе на Косову се говори о могућем повратку Вјосе Османи у ту станку, пише Газета Експрес.

“ДСК је увек отворен за своје људе. Чак за и оне који су љути и који су из политичких мотива напустили ДСК, чак за оне који су се придружили Покрету Самоопредељење из политичких разлога. ДСК има политичку породицу која је одувек били отворена и немамо логику искључивања“, изјавио је Љуфти Хазири пре неколико дана.

Међутим, политички аналитичари не виде могућност да се Вјоса Османи врати у Демократски савез Косова, сада када се кандидовала на изборима са Покретом Самоопредељење, где је добила више од 200.000 гласова.

Мало простора за повратак

Аналитичар Петрит Зогај изјавио да након избора 14. фебруара није остало много простора за повратак Османи у ДСК.

“Изгледа да избори 14. фебруара нису оставили пуно простора за Вјосу Османи и Покрет Самоопредељење да виде друге могућности, осим потврђивања резултата и формирања институција. Оно што се дешава у ДСК уопште не би требало да утиче на листу Самоопредељења и Османи. Стога, не само да не верујем да ће ДСК понудити Османи, већ чак и ако се тако нешто догодило, листа Османи и Самоопредељења је преузела друге обавезе у кампањи и на такве ствари не би требало трошити време и енергију “, сматра Зогај.

Зогај је рекао да Османи уопште не треба да брине због догађаја у Демократском савезу Косова, већ да настави да ради на стварању нових институција.

“Губитак који је нанесен ДСК не верујем да је оставио простора Османи да се сада врати у странку и преузме њено руководство. Поред тога, Косово је изгубило две године са нестабилном владом, проблеми са којима се суочила влада произашла на овим изборима не пружају утеху да се сада разговара о питању политичке странке која је изгубила. Дакле, Османи мора хитно да настави рад на изградњи нове владе, а не да уопшт гледаи шта се дешава у ДСК “, изјавио је Зогај.

Изјаву члана Самоопредељења Хакија Абазија, да пресотали „ДСК може да има реформу која ће у одређеном тренутку осветлити виђење Вјосе Османи као будућности Демократског савеза Косова“, ​​Зогај види више као лапсус.

Он каже да је Абази покушао да изгледа креативно, али заправо више наноси штету Самоопредељењу.

“То су неразумне и тенденциозне изјаве, које су повучене. Верујем да господин Абази сада има проблема. То се више сматра његовим лапсусом него стратегијом коју Самоопредељење има у односу на већ запечаћени ангажман који Османи има након победе 14. фебруара “, изјавио је Зогај.

Аналитичар Астрит Гаши каже да би дијалог између ове две странке по питању председника био добра полазна основа.

“Прво, треба изградити процес реконструкције комуникације, сарадње и помирења тако да такво потенцијално зближавање не буде вештачко. Дијалог између Османи и ДКС по питању председника био би добра полазна основа у овом погледу,” рекао је Гаши.

Гаши је рекао да би сваки брзи помак ка зближавању ДСК и Османи створио утиса да је све игра раније припремљена.

“Не знам да ли ће се то догодити, али ако се догоди, то би требало да буде природно. Што се тиче Абазијевих изјава оне ми се чине као наставак изборне калкулације са тенденцијом утицаја на избор председника ДСК, тако да на крају онај ко буде изабран не утиче на повратак бирачког тела које се преселило у Самоопредељење, али да он остане тамо где је данас. Абази није изабран да говори случајно, већ зато што је током година имао близак однос са ДСК“, изјавио је Гаши.

Османи је изашла из ДСК да би му нанела штету

Аналитичар Фитим Саљиху не види да је могућ повратак Османи у ДСК.

Каже да је бесмислено да ДСК у странку позове особу која је нанела највећу штету на изборима.

“Нема смисла да ДСК доводи у странку особу која јој је нанела највећу изборну штету у њеној историји, дугој више од 30 година. Османи је изашла из ДСК свесн штете коју ће нанети тој странци, па чак и, можемо рећи, да је изашла управо да би нанела штету ДСК“, рекаоје Саљиху.

Он каже да би се, ако би ДСК вратила Османи за лидера странке, показало да је то странка која пати од “стокхолмског синдрома“.

“Тада би се ДСК показао као странка која поштује оне који су је највише повредили“, изјавио је Саљиху.

Он изјаву Абазија види као обележје тоталитарног менталитета према ком та партија себи даје право да бира лидере других странака.

“Изјава Хаки Абазија знак је тоталитарног менталитета који тврди да партија-држава не само да контролише целу, већ сада себи даје за право да бира лидере опозиционих партија. У држави у којој влада тврди да може да одлучи ко води опозициону странку се гуши демократски дух и отвара пут ауторитаризму и тоталитаризму“, изјавио је Саљиху

Извор: Косово онлајн

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...