Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Косово онлајн: Нови Закон о странцима у Албанији

(Фото: wikimapia.org )

Студенти са Косова и из других албанских земаља имаће највише користи од измене Закона о странцима у Албанији, јер ће бити ослобођени државне таксе за добијање боравишне дозволе, преноси Коха.

Главна сврха измена Закона о странцима у Албанији је да привуче у ову земљу пензионере из развијених земаља који желе да имају користи од климе и нижих трошкова живота у Албанији.

У време када Албанија доживљава висок талас емиграције, та земља постала је други дом за многе стране пензионере. У Драчу се више од 300 Италијана доселило, а такође постоји интересовање нордијских земаља

Закон о странцима у Албанији биће измењен по други пут у току године.

Очекује се да ће албански парламент одобрити измене закона, које је предложило Веће министара, пре распуштања, због парламентарних избора 25. априла.

Од промена закона, корист за грађане са Косова је у њиховој једнакости са држављанима САД и становницима држава чланица ЕУ у погледу дозвола боравка.

Студенти са Косова који студирају у Албанији изузети су од државне таксе за добијање боравишне дозволе.

Албанија се и раније суочавала  са недостатком радне снаге због емиграције, као и са оним што се може описати као ,,структурна незапосленост“ када се послови не подударају са квалификацијама радне снаге.

Влада Албаније препознала је као значајан проблем на свом тржишту рада недостатак квалификоване радне снаге која би задовољила потребе послодаваца.

,,Грађани Сједињених Америчких Држава, држава чланица Европске уније и држављани Косова, приликом првог пријављивања и испуњавања општих критеријума утврђених у члану 36 овог закона, добијају дозволу боравка са роком трајања од пет година“, наводи се у Нацрту закона.

Могуће је да та дозвола постане стална у случају да странац има легални боравак пет узастопних година у Албанији.

Извор: Kosovo Online
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став