Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Лајчак у Приштини: Рок за споразум неколико месеци

(Фото: Коссев/Видео принт)

„Не видим препреку да се постигне свеобухватан споразум Косова и Србије током мандата Аљбина Куртија и Вјосе Османи“, изјавио је у Приштини специјални представник Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак. На заједничкој конференцији са в.д. косовског председника Вјосе Османи, Лајчак је поновио да процес дијалога треба да се закључи у року од неколико месеци, а не да траје годинама. Вјоса Османи каже да треба урадити ревизију дијалога, али и да нема промене косовског устава. Косово „више не може да даје уступке у дијалогу“. Оно „није корпа воћа и поврћа где сви од њега нешто добијају“, каже ова политичарка.

Лајчак је у Приштину стигао са пет порука, од којих је прва да честита демократски изабраним победницима на изборима, док се остале тичу ипак директно дијалога са Београдом.

Партнерство ЕУ и САД у вези са питањем дијалога је са доласком Бајденове администрације „најближе могуће“, саопштио је Лајчак своју другу поруку. На дневном нивоу деле и размењују информације о заједничком циљу, а то је европска будућност Косова и целог региона.

Трећа порука се управо тиче подршке програму Османи-Курти. ЕУ спремна је да подржи њихове приоритете – улагање у нова радна места, инвестиције, борбу против корупције и криминала, навео је Лајчак.

И четврта порука се тиче заједничке европско-америчке подршке наставку дијалога са Србијом, о чему је, потврђује, синоћ имао „дуг и врло детаљан“ разговор током једносатног сусрета са Куртијем и јутрос са Османи.

„Разговори о томе где смо у дијалогу, шта је постигнуто, нарочито од дијалога у јулу и који су следећи кораци које смо предвидели и драго ми је да кажем да је закључак свих ових разговора да ћемо наставити, наравно треба испунити унутрашње процедуре, али постоји јасно разумевање улоге дијалога“, казао је Лајчак.

Не пожурујемо али ипак месеци, не године

„Овај процес може да се доврши у року од неколико месеци, он не захтева године,“ казао је Лајчак говорећи о временском оквиру за постизање заједничког споразума, али и „онолико брзо колико су Косово и Србија спремни и вољни“, док је ЕУ спремна да асистира.

„Не пожурујемо и не успоравамо овај процес. Овде смо и на Косову и Србији је да одлуче колико брзо желе да наставе. Уколико хоће да то буде на месечној основи, ту смо. Уколико желе да то буде на недељној, ту смо. Ту смо да фасилитирамо дијалогом“, каже.

Није нам потребно наредних 10 година, 5 година, три године, уколико постоји решеност и воља страна

Пета и коначна порука тиче се политичког јединства на Косову а по питању дијалога, јер дијалог није, како је казао, одговорност једне партије или само владе, већ и свих осталих политичких актера, цивилног друштва и грађана.

Лајчак ће се управо због тога током остатка своје посете састати и са свим осталим странкама на Косову.

Османи: Дијалог само за узајамно признање, Устав се не мења
Вршилац дужности председника Вјоса Османи, сличног је става као и Аљбин Курти, са којим је заједно и учествовала на изборима – процес дијалога треба преиспитати, а може се разговарати само о „узајамном признању“.

Оцењујући да је разговор са европским представником био „врло суштински“, истакла је, како је пренела Газета Еxпресс:

„Јасно сам рекла у име косовских институција да би за нас процес дијалога требало да има ресетовање, чији би преглед, између осталог, помогао Косову да буде припремљено и да поштује сопствене интересе и интересе својих грађана у процесу који би требало да резултира узајамним признавањем унутар садашњих граница и са важећим Уставом Косова. Веома је важно да се након конституисања нових институција све информације о овом процесу адресирају на нове институције како би се могли прегледати сви постигнути споразуми“.

„Испада да Србија није испоштовала већину споразума“, додала је.

Османи каже да Косово споразум о узајамном признавању и чланству у ЕУ види као коначну корист процеса дијалога, да ће одлука Уставног суда бити поштована за Заједницу већински српских општина, и да она неће имати извршна овлашћења.

И данас је спомињала злочине Србије из рата.

„Време је да у Бриселу и свуда захтевамо одговорност Србије за злочине које је починила и тражимо правду за све жртве, као што знате, и није само зато што од сада па у данима до јуна су почињени бројни масакри на Косову, не постоји дан да немамо комеморацију неког масакра, тако да наш захтев за правдом биће основни захтев који ћемо изрећи у Бриселу и свуда када су у питању односи са Србијом, јер онда када се правда постигне може да дође до дуготрајног мира у нашем региону“, казала је Османи, пренео Зери.

„Мапа“ – радимо на томе да буде једна
Када је Лајчак у питању, косовске медије пре свега и даље привлачи питање мапе у његовом кабинету.

Поновио је да је ова тема „већ разјашњена“ и да се ради о званичној мапи ЕУ која једина може да се користи и на којој постоји „линија раздвајања Косова и Србије“.

Признајући да је ово питање покренуло емоционалне реакције на Косову, навео је да би било „врло непрофесионално да је хтео неког да увреди“, што му није била ни намера.

„Морам да поштујем позицију ЕУ, али такође то је доказало и да је свима нама потребан дијалог да не бисмо имали ова питања и да буде јасно да постоји само једна мапа и у Приштини и у Београду, Бриселу и свуда и на томе радимо“.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Став