Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак у Приштину стиже у среду, после тога и у посети Београду

Фото: Косово онлајн

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак најавио је да у среду стиже на Косово где ће боравити у тродневној посети, после које одлази у Београд, а поручио је и да наметнуто решење у дијалогу неће бити одрживо, преноси Танјуг.

Посета је део припрема за следећи састанак премијера Косова Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића.

Лајчак је данас поновио да не постоји алтернатива дијалогу Београда и Приштине и да би у супротном обе стране остале “заглављене” на свом путу у будућност.

“Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују”, рекао је Лајчак.

Говорећи о посети Приштини и Београду Лајчак је рекао да је то “регуларна посета региону у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога”.

Лајчак је на конфренцији “Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут” коју су органозвали бриселски Центар за европску политику ( ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је коначни резултат дијалога о нормализацији односа “у рукама Београда и Приштине ако су озбилљни по питању свог чланства у ЕУ и бољег живота грађана”, а да је ЕУ ту само да помогне у остваривању тог циља.

Нагласио је да у процесу дијалога “сви знају шта треба да раде и то детаљно”, али и указао да се мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога, јер се разговара о “врло осетљивим питањима”.

Лајчак је на бриселској видео конференцији посвећеној дијалогу Београда и Приштине поручио да су ”Косово и Србија и цео Западни Балкан будући чланови ЕУ”, а да се процесу приступања жели допринети и кроз нормализацију односа Београда и Приштине.

Када је реч о сарадњи са САД, Љачак напомиње да је све што је постигнуто на Западном Балкану учињено у сарадњи са САД, уз оцену да Брисел са Бајденновом администрацијом има ”блиску и најбољу сарадњу”.

(Танјуг/Косово онлајн, 13. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print