Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Отац Стојадин Павловић: Патријарх је говорио да су КиМ недељиви, да нико нема право да их поклони, па су боју на лицу мењали противници његовог непоколебљивог става

Протојереј ставрофор Стојадин Павловић, први уредник ТВ Храм, уредник моногарафије од 10 томова и аутор филма о покојном патријарху Иринеју рекао је за РТВ Ким да су патријарх Иринеј и митрополит Амфилохијем са свима светима данас за трпезом Светог краља Стефана Дечанског.

Патријарх Иринеј је заправо рођен на Косову и Метохији, казао је протојереј ставрофор Стојадин Павловић.

“Голобради Мирослав Гавриловић је на првој животној раскрсници, вођен небеском навигацијом, изабрао земаљску трасу која води у Призрен. У Призрену је Мирослав стасао у пунолетника који има право гласа и пре дипломе о богословској зрелости добио први лични документ. Лична карта Мирослављевих мишљења, права гласа и ставова почела је да прави своју збирку у просторима где географија баштини највише храмова Цркве Светога Саве”, навео је протојереј ставрофор Павловић.

Када је тако давно дошао на Косово и Метохију, никада није отишао из ове светоземаљске регије, истакао је протојереј ставрофор Павловић, наводећи да су “сви одласци увек били са резервацијом карте повратне. А било је пуно малих и мало великих одлазака и повратака”.

“У другом његовом великом доласку у Призрен рука Путеводитеља није водила Мирослава, већ јеромонаха Иринеја. Долазећи као професор у Богословију призренску донео је и ђацима уливао и преносио љубав према Христу и љубав према Косову и Метохији. Утврђену љубав према Косову и Метохији већ као јеромонах Иринеј разносио је по свим српским насеобинама и у све породице Срба по целом свету. Тако као ђак, као професор и као ректор у чијој се униформи обрео трећим великим доласком у Призрен. Већ тада отац Иринеј више није могао, а није ни покушавао да за себе Косову и Метохији проналази конкурентску отаџбину”, рекао је протојереј ставрофор Павловић.

Казао је да “у свеукупном броју долазака и одлазака са Косова и Метохије, оца, владике и патријарха Иринеја стално су у вођству били доласци, односно повратци, како је говорио у `Свету српску земљу`”.

“Тиме је личним примером сведочио оно што је у свакој прилици и на сваком месту говорио. А говорио је да је Косово и Метохију могуће сачувати само повратком прогнаних Срба на њихова огњишта, да је јужна српска покрајина недељива, да нема нико право да је поклони, јер `поклоњена се не може вратити`, већ `ако нам је на силу узму, на сличан начин је можемо и вратити`. Пред тим његовим речима главу су повијали и боју на лицу мењали и најсуровији неистински и истински противници патријарховог непоколебивог става”, казао је протојереј.

Истакао је да се патријарх Иринеј све више и више враћао на Косово и Метохију. “Кроз Призрен, Дечане, Пећку патријаршију, Архангеле, Љевишку, Грачаницу, Газиместан, Ораховац, Ђаковицу и друга света места где Срби живе и где су заточени, патријарх Иринеј је стремио ка небеској косовометохијској отаџбини”.

“Патријарх Иринеј, својим последњим проласком кроз Крипту Светог великомученика кнеза косовског Лазара до Крипте патријарха где ће од сада боравити његово тело, коначно и заувек вратио се у јужну небеску Србију. У тој небеској регији дочекао га је на дан своје крсне славе Сабора светог архангела Михајла недавно ту настањени митрополит Амфилохије. Чувара трона пећких архиепископа и патријарха српских дочекао је егзарх пећког трона. Сусретоше се у завету, остављеном својим наследницима: да сачувају и у наслеђе предају ове тронове свете. Ено заувек у братској љубави и слози патријарха и митрополита, у истој слози и непоколебивости као што су у љубави према Косову и Метохији овде на земљи били”, казао је протојереј ставрофор Павловић, додајући:

“Патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије са Светим Савом, Светим кнезом Лазаром и свим српским мученицима и невино пострадалим Србима седају за трпезу код Светог краља дечанског о његовом дану”.

Извор: радиоким.нет

Фото: Дадо Ђилас

Став