Покрет за одбрану Косова и Метохије

Свећља захвалио на дочеку полиције у Јужној Митровици: „Реципроцитет“

ФОТО: Дочек косовских специјалних снага након повлачења у Јужној Митровици/Ђељаљ Свећља Фејсбук страница

„Узајамност са Србијом одлучена 20. септембра да се настави 4. октобра!“ – ово је прва порука Ђељаља Свећље (Xхелал Свеçла) након што су се са Јариња и Брњака повукле специјалне јединице Косовске полиције, као и Срби који су уклонили барикаде.

„Доба потчињавања Републике Косово је прошло, а ову поруку су вец́ разумели Београд и Брисел“, сматра косовски министар унутрашњих послова.

Срби су блокирали магистралне путеве 13 дана у покушају да спрече одлуку косовске владе о реципроцитету са таблицама. Специјалне јединице Косовске полиције су се претходно распоредиле под званичним образложењем „обезбеђивања границе“ приликом покушаја да спроведу првобитну одлуку косовске владе о увођењу пробних таблица, да би се пре три дана у Бриселу постигао договор о решењу кризе, према којем се од понедељка уводе налепнице којима ће се прекривати државни симболи таблица СРБ и РКС.

„Узајамност са Србијом успостављена је 20. септембра и примењивана је на целој територији Републике Косово. Косовска полиција је доказала да је професионална полиција и спремна да брани суверенитет државе и пружа ред и безбедност једно уз друго, без разлике“, навео је сада Свећља.

И док за њега нема сумње да је Косово показало да има „демократске и професионалне институције“ и да је „посвец́ено закону и реду“, за Србију каже да је:

„13 дана користила сва средства, укључујуц́и и своје криминалне активности кроз блокаде путева, претње локалним Србима, уцене и нападе на јавне институције. Али чак ни овај злочиначки подухват који је спонзорисала српска влада није успео да одврати Косово и наше посебне јединице од спровођења легитимне одлуке“.

Косвски министар унутрашњих послова, успех Косова види у још нечем:

„На принципу реципроцитета одлучено је да се сарађује са нашим савезницима и да након повлачења барикада, напусте и Специјалне јединице, али у сарадњи са КФОР-ом који ће да обезбеди Граничну полицију и додатно заштити границу са Србијом“.

„Косово има нову суверену владу коју нико не може уцењивати због свог удела у криминалу и корупцији. Суверенитет и законитост ц́е се по сваку цену проширити на целу територију Републике Косово. Против криминала и корупције ц́е се борити на сваком углу. Косовска полиција је 13 дана доказала да је осим што је професионална, спремна и да успешно изврши своју мисију. Хвала вам бескрајно“.

А захвалност је посебно одао грађанима Јужне Митровице који су косовске полицајце дочекали у шпалиру са цвећем, аплаузом и грљењем.

За то време једна од главних вести у Београду су повици Срба са барикада „Србија!Србија“ док су се специјалне јединице повлачиле ка југу.

(Коссев, 02. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print