Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јариње и Брњак напустила приштинска полиција, Срби се полако разилазе, КФОР остаје

Фото: Видео принт/Коссев

Магистрални путеви код Јариња и Брњака после 13 дана блокаде, поново су проходни. Сат и по пре истека рока у 16 часова који је предвиђен договором у Бриселу, са Јариња су отишле косовске специјалне јединице уз претходно уклањање тешке механизације коју су Срби поставили. Нешто више од сат времена након Јариња, косовске специјалне јединице напустиле су и Брњак. Срби се полако сада са оба прелаза разилазе. Остају припадници КФОР-а и налазиће се око два км од Јариња и Брњака. Према договору ту остају око две недеље. На Јарињу је претходно уклоњен камион на којем се протеклих 13 дана налазила церада „Добродошли у Заједницу српских општина“, као и шатори у којима су боравили Срби. На Брњаку је повлачење уследило након што су се претходно померили српски камиони. Тачно у 8 часова започеле су припреме за повлачење косовских специјалних трупа и уклањање српских барикада. Код Јариња је око 9 часова ослобођена једна трака. На Брњаку је лева трака у потпуности ослобођена око 11 сати. Иако су се косовски специјалци спремили за повлачење нешто после 12 часова на оба прелаза, полицајци су код Јариња ипак изашли из возила. Разговори све три стране водили су се поред камиона на којем се налазила церада „Добро дошли у ЗСО“. Тај камион је потом препаркиран неколико метара уназад, а пола сата касније се и удаљио ка Лепосавићу, да би пола сата после тога отишле и полицијске јединице са овог прелаза. КФОР, пре свега извидница састављена од америчких и словеначких војника, стигао је рано јутрос. Већ око 7 сати на терену је била видљива интензивна координације за распоређивање војника НАТО-а. Целу област надлетао је и хеликоптер КФОР-а. Челници Српске листе су били на терену, код Јариња Славко Симић, градоначелници Северне Митровице Милан Радојевић, Лепосавића –  Зоран Тодић и председник ПО КМ Александар Спирић. На Брњаку је поред градоначелника Срђана Вуловића био и потпредседник Српске листе Игор Симић. Косовски специјалци су у Јужној Митровици дочекани као хероји, уз шпалир, цвеће, аплаузе и грљење.

21:00 – Погледајте дан на Брњаку спакован у два минута, наше репортерке

 

20:00 – Свећља захвалио на дочеку полиције у Јужној Митровици: „Реципроцитет“

„Узајамност са Србијом одлучена 20. септембра да се настави 4. октобра!“ – ово је прва порука Ђељаља Свећље (Xхелал Свеçла) након што су се са Јариња и Брњака повукле специјалне јединице Косовске полиције, као и Срби који су уклонили барикаде. „Доба потчињавања Републике Косово је прошло, а ову поруку су вец́ разумели Београд и Брисел“, сматра косовски министар унутрашњих послова. Опширније у посебној вести.

19:00 – Косовска Полиција: „Ситуација у северном делу Републике Косово се вратила у нормалу“

Косовска полиција потврдила је у саопштењу за медије да се безбедносна ситуација, након што су данас пре 16 часова рашчишћени путеви ка Јарињу и Брњаку „у северном делу Републике Косово“ вратила у нормалу. Потврдили су и да је министар унутрашњих послова Ђељаљ Свећља данас посетио специјалне јединице у Јужном делу Митровице одакле су се специјалне јединице пре 13 дана и упутиле ка прелазима да спроведу тадашњу одлуку косовске владе о реципроцитету са Србијом, односно употреби пробних таблица. Договором у Бриселу, уместо пробних таблица, увеле су се налепнице, и то реципрочно. Опширније у посебној вести.

18:00 – Косовски специјалци испраћени са Јариња и Брњака са „Србија!“, у Јужној Митровици дочекани као хероји

И док су специјалне косовске полицијске јединице са Јариња и Брњака испраћене повицима „Србија! Србија“, у Јужној Митровици, одушевљени грађани дочекали су их у шпалиру са аплаузима, цвећем и уз стиске руку. Са дочеком у Јужној Митровици управо се похвалила и Косовска полиција, објављујући саопштење и фотографије.

17:15 – Канцеларија за КиМ: Налепнице од понедељка, рад на прелазима до тада обустављен за саобраћај

17:00 – Ђакоби: Добар напредак, време за искрен дијалог

„Добар напредак Косова и Србије у примени споразума код границе уз посредовање ЕУ. Присуство КФОР/НАТО је привремено, за две недеље очекујемо да се операбилност граница врати у нормалу. Време је да се надгради овај моменат и искрено поново ангажује у дијалогу“, поручио је отправник послова америчке амбасаде у Приштини, Николас Ђакоби, након рашчишћавања путева код Јариња и Брњака.

15:36 – И Брњак напустиле косовске специјалне јединице

Специјалне косовске полицијске јединице око 15.30, пола сата пре истека рока у 16 часова напустиле су и прелаз Брњак.

На овом прелазу ослобађање једне траке, као и повлачење специјалаца каснило је у односу на Јариње.

Повлачење је протекло без инцидената, а Срби који су испраћали специјалце скандирали су „СРБИЈА!“.

И са овог прелаза, Срби који су претходних 13 дана сачињавали барикаде, се полако разилазе.

15:30  – „Понео сам чашу воде само да бацим за њима, да се више никад не врате. Јариње је Србија, као и што је цело Косово Србија (…) То никада нећемо да дамо. Ја сам овде рођен, хоћу овде и да се упокојим“, казао је Драгиша Премовић, староседелац Јариња. 

15:15 – КФОР: У складу са 1244

Са почетком распоређивања припадника КФОР-а на терену, јутрос је и званично потврђено за КоССев да је започето са применом договора између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ у Бриселу за „деескалацију и напредак на Северу Косова“.

Портпарол Антонио Минутела је подсетио на то да су се патроле КФОР-а још раније распоредиле дуж дела магистралних путева код Јариња и Брњака где су претходних 13 дана биле барикаде.

„Од овог викенда и у следеће две недеље КФОР ће одржати привремено робусно и агилно присуство у овој обалсти у складу са споменутим аранжманом и у складу са својим мандатом који произилази из СБ УН 1244 из 1999., како би обезбедио мирно и безбедно окружење и слободу кретања свих заједница на Косову“.

15:05 – У близини Јариња још увек паркирано неколико српских камиона

У левој траци из правца Јариња ка Лепосавићу, при самом крају некадашњих барикада из овог правца – у непосредној близини Лепосавића, налази се још увек неколико паркираних камиона.

Фото: КоССев
15:00 – Брњак: Кренуло повлачење камиона 

Око 15 часова, сат временапре истека рока, кренули су и камиони са Брњака. Очекује се да ће се убрзо са овог прелаза повући и косовске специјалне полицијске јединице.

14:35 – Јариње напустиле косовске специјалне јединице

Око 14:30 са Јариња су отишле специјалне косовске јединице које су претходних 13 дана биле стациониране на потезу од око 2-3км од овог прелаза.

Њихово повлачење прошло је без инцидената уз неколико повика „СРБИЈА!“.

Непосредно пре њиховог повлачења Срби су уклонили шаторе као и камион на којем се налазила церада „Добродошли у заједницу српских општина“.

Срби са барикада се полако разилазе.

14:00 – КФОР тражи да се са Брњака прво помере Срби, на Јарињу већ кренула демонтажа шатора

Захтев КФОР-а, који је управо пренешен градоначелнику Зубиног Потока, Срђану Вуловићу, је да се са Брњака прво склоне Срби са барикада, а да се затим почне са повлачењем косовских специјалних полицијских јединица.

Истовремено на Јарињу почиње уклањање једног од већих шатора који су поставили Срби, а који се налазио тик уз некада паркирани камион на којем је била церада „Добродошли у заједницу српских општина“.

Започиње демонтажа и другог већег шатора, и претпоставља се да ће се ускоро демонтирати и сви остали шатори које су Срби претходних 13 дана ту постављали.

 

 

13:50 – На небу изнад Јариња и Брњака непрестано кружи хеликоптер КФОР-а

На Јарињу и на Брњаку непрестано кружи хеликоптер КФОР-а који са неба надгледа и контролише ситуацију.

 

13:40  – Камион ЗСО отишао

Код Јариња је управо је померен камион на којем је претходних 13 дана била церада „Добро дошли у ЗСО“. Незванично сазнајемо да почетак акције повлачења специјалних косовских јединица на оба прелаза касни управо због тога што су затражили да се овај камион измести. Косовски специјалци су и даље поред својих упаљених блиндираних возила, мотори непрестано раде већ скоро сат времена. Ту су и војници КФОР-а.

 

12:58 – Померен камион са церадом „Добро дошли у ЗСО“

Камион на којем је претходних дана стајала церада са логом и натписом „Добро дошли у Заједницу српских општина“ се управо помера са места на које, је стајао претходних 13 дана. Он је померен неколико метара уназад. Управо су се око овог камиона сада водили разговори у којима су учествовали представници КФОР-а и Полиције Косова, након што, уместо да крену у правцу Косовске Митровице, односно Приштине, полицајци су изашли поново из својих блинди.

12:41 – Припадници косовских специјалаца изашли из возила код Јариња

Иако се сваког тренутка очекивао њихов полазак са Јариња, припадници косовских специјалних јединица из за сада непознатог разлога напустили су возила и тренутно стоје поред њих. Славко Симић одбио је да каже нашем репортеру шта се тренутно дешава. За то време градоначелник Лепосавића разговара са представницима КФОР-а. Новинарима се још нико не обраћа.

12:15 – Припрема за повлачење првих полицијских јединица са Јариња и Брњака

Прве јединице специјалне косовске полиције, нешто после 12 часова, започеле су са припремом за повлачење са Јариња.

Полицијска возила су паркирана у колони, и сваког тренутка се очекује њихов полазак.

Слична ситуација је и на Брњаку где се такође сваког тренутка очекује полазак односно повлачење специјалаца.

Како делује, изгледа да ће ове полицијске јединице ка Јужној Митровици са оба прелаза кренути истовремено.

11:30 – Тодић: Доста је страдао народ на простору бивше Југославије да бисмо имали инцидент због регистарских ознака

КФОР је затражио да се слободи једна саобраћајна трака, како би војници КФОР-а могли слободно да дођу на локацију где се налазе специјалне јединице Косовске полиције. Оно што је тражено, то је и учињено и у разговору са КФОР-ом затражили смо повлачење полицијских јединица. Оног тренутка кад се повуку и ово ће све да буде склоњено са магистрале, казао је новинарима градоначелник Лепосавића Зоран Тодић на путу ка Јарињу.

„КФОР је истрајан да тај договор испоштује до краја“, казао је, истичући: „Најбитније да смо мир сачували и идемо даље“.

„Народ који је овде 13 дана је решен да остане и истраје и заиста, били су истрајни и доследни и најбитније, били су одговорни и нису дозволили да испадне било какав инцидент, што је у овом тренутку јако важно јер мир је потребан и Србима и Албанцима и свима у региону и довољно је народа са простора бивше Југославије страдало да бисмо сада овде имали било какав инцидент због регистарских ознака“, такође је објаснио овај званичник Српске листе.

Дијалог Београда и Приштине је пут за решавање свих проблема, додао је. Тодић је казао и да верује да су и косовске власти свесне одговорности у оваквој ситуацији да повлачење протекне мирно, те да ће све три стране са ЕУ као грантом испоштовати договор.

Народ је спреман да се повуче, да се врати својим кућама и нормалном животу, потребно је то и овом народу и овим полицајцима

11:00 – Још једна барикада код Брњака, поправља се камион да се помери

Иако је деловало да је цела лева саобраћајна трака из правца Зубиног Потока  – код Брњака слободна, то ипак није случај. На око 100 до 200 метара од самог прелаза, постоји још једна барикада на којој се тренутно ради на поправци камиона како би се он покренуо. Ово је ипак последња преостала барикада у дужини од неколико километара, колико су барикаде претходних 12 дана биле постављене преко обе собраћајне траке.

10:42 – Више транспортних камиона новопазарских таблица иде ка прелазу Јариње. Први такав камион прошао је пре око сат времена. Они се као и претходни крећу полако ослобођеном левом траком из правца Лепосавића. На Брњаку пролазе путници пешице у оба правца.

10:30 – На Брњаку су припадници специјалне косовске полиције и даље видљиви како стоје на путу. На Јарињу су они у својим возилима.

10:10 – Слободна је и саобраћајна трака на Брњаку. Као и на Јарињу, у питању је лева страна пута из правца Зубиног Потока ка прелазу. Најмање сат времена каснило се са њеним ослобађањем за саобраћај код овог прелаза у односу на Јариње.

10:08 – И док је план ослобађања путева код Јариња и Брњака исти, на Брњаку се још увек чека да једна трака постане проходна. У питању је испаркиравање камиона са једног од мостова изнад Раја на води. Такође је и време различито. Над Газиводским језером плави се небо, и грануло је сунце после јутарње магле. На Јарињу је облачно и магловито и даље.

09:45 – Саобраћајна трака на блокираном путу код Брњака још увек није ослобођена. Остао је још један камион на мосту. Ослобађање саобраћајне траке за пролаз КФОР јединица овде знатно касни за Јарињем. Пут је овде донекле ужи и терен је знатно неприступачнији за маневрисање него код Јариња.

09:40 – Први теретни камион са две приколице, новопазарских регистарских ознака полако пролази ослобођеном левом траком из правца Лепосавића ка Јарињу. Иако се споро креће и то би требало да буде први камион који се креће несметано од 20. септембра од када је пут био блокиран у оба правца.

09:35 – Косовске специјалне снаге се сада више не могу видети на путевима. Они су ушли у своја блиндирана возила, на основу чега се може претпоставити да ће повлачење ускоро и започети.

09:30 – Иначе путници су у неколико наврата од јутрос пролазили још увек блокираним путем ка централној Србијии и назад. Они још од 20. септембра, од када су блокирани путеви пешаче око четири километра колика је дужина блокираног пута. Слика пешака који вуку своје кофере на точкиће и носе ранчеве километрима је постала уобичајена слика већ 12 дан. Пре свега се користи Јариње.

09:14 – На Брњаку се и даље ослобађа једна трака. Камиони којима се блокирао прелаз, сада се препаркиравају и у положају су повратка ка правцу Зубиног Потока. Магла се већ подигла над Ибарским Колашином, и дан је сунчан.

09:00 – Око 20 припадника пољског КФОР корача према правцу Јариња. Једна трака пута је потпуно слободна. Упадљив је њихов миран и тихи ход.

07:46 – Два војника КФОР-а – Американац и Словенка управо су разговарали са градоначелником Лепосавића Зораном Тодићем о акцији померања камиона како би се направио пролаз за КФОР-ова возила на првој барикади од самог прелаза Јариње, која се налази на мање од два километра од прелазног пункта. Након тога, упутили су се даље ка прелазу и према косовским специјалцима.

ФОТО: КоССев

Све је спремно за повлачење косовских специјалних трупа и уклањање српских барикада на око по два километра код прелаза Јариње и Брњак.

 

07:35 – Камиони и друга тешка возила који су протеклих 12 дана чинила барикаду на путевима ка Јарињу сада се премештају у једну траку како би се ослободила друга за пролаз.

Код Брњака, амерички КФОР стигао је код прве станице косовских специјалаца на око два километра од прелаза, код ресторана „Рај на води“. Иначе у питању је прва полицијска постава до самог прелаза.

 

 

07:20 – Припадници америчког и словеначког КФОР-а стационирани су од раних јутарњих сати дуж пута Лепосавић-Јариње, као и Зубин Поток- Брњак.

На путу до Јариња уочили смо најмање 10 блиндираних возила КФОР-а, бов возила. Припадници КФОР-а стационирани су на почетку барикада.

На путу се и даље налази тешка механизација коју су Срби поставили, али је и приметно да , се после 11 дана, паркирани камиони поново пале.

Слично је и на Брњаку.

Ту су војници КФОР-а дошли до ресторана „Рај на води“.

И код Јариња и код Брњака видљиво је да словеначки војници успостављају комуникацију са мештанима. У једном тренутку чули смо разговор на једној од барикада према Брњаку и о ЈНА.

Незванично, са једног полицијског пункта у овом крају један од припадника специјалне Косовске полиције казао нам је да ће се они повући након размештања КФОР-а.

На Северу Косова је магловито јутро.

Прекјуче је у Бриселу, након дводневних разговора, постигнут споразум о решавању кризе на Северу Косова, настале услед одлука косовске владе да пошаље специјалне јединице на Север и забрани коришћење српских таблица на територији Косова, као и блокаде прелаза Јариње и Брњак, од стране Срба и представника Српске листе.

Према овом споразуму почевши од 8 часова данас до 16, ослободиће се блокирани путеви код Брњака и Јариња, тако што ће истовремено барикаде повући Срби, и повући ће се специјалне косовске јединице, док се КФОР већ распоредио на прелазима где ће и остати око три недеље. Привремено се од 4. октобра уводе налепнице које ће се лепити преко „државних симбола“ за возила СРБ која возе на Косову и РКС за она која возе на територији под контролом српске власти. Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица, а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

О детаљима споразума читајте овде

Премда се у тачкама споразума које је објавио специјали представник ЕУ Мирослав Лајчак не види аранжман за возила са српским таблицама градова на КиМ, одосно возила са КМ таблицама, шеф косовске преговарачке делегације је јуче најавио да ове таблице престају да важе од 21. априла, а до тада биће као и остале српске прекриване налепницама.

Српски председник је са друге казао да се ове таблице „неће скидати“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 02. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print