Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ракочевић након малтретирања од стране КПС-а: То је понижење које живимо

Живојин Ракочевић (Фото: Косово онлајн)

Председник УНС-а Живојин Ракочевић, изјавио је поводом инцидента, када је њега и књижевника Жарка Миленковића у месту Преоце зауставила група униформисаних лица и малтретирала их, да је то понижење које, како је рекао, живе Срби на Косову. 

Ракочевић је Миленковића повезао кући када их је у месту Преоце зауставила група униформисаних лица.

“Отворио сам прозор, човек у униформи је одмах притрчао и почео да виче на мене, на нас. Ја сам љубазно замолио да позове некога ко зна српски јер ја не разумем, е то је био окидач, српски је био окидач и тражење да неко проговори на службеном језику”, објашњава Ракочевић детаље инцидента у Преоцу.

Како даље наводи онда је кренуло викање и извођење из аутомобила.

“Оно чувено ударање по ногама, да се рашире ноге, да се наслонимо на кола. Али у основи то је једна врста понижења коју ми живимо, и није овај инцидент ништа спектакуларно, јер се после објављивања ове информације јавило петоро, шесторо људи који су исто доживели протекле недеље”, наводи Ракочевић.

Репресија траје већ више од двадесет година, додаје Ракочевић који наглашава да су сада почели да се стиде што их малтретирају.

“Реченица коју ми је Жарко упутио после малтретирања била је: ‘Стидим се као никада у животу и да кажем да сам малтретиран’. Е то је оно што је још страшније. Тај млади човек је читав живот у гету, он није осетио искуство града али има искуство културе и стида да вас неко може малтретирати”, каже Ракочевић.

Иако је ово само део овдашњег феномена “нормалности”, у њу се додатно убризгава страх.

Ракочевић додаје да се одмах обратио полицијском инспекторату, међунатродним институцијама.

“Полиција се није ни удостојила да каже примили смо поруку. Уместо ње то је учинио Мајкл Девенпорт и Оебс и рекли су да прате случај и да им је полиција потврдила да је примила наше писмо. Али ми тај одговор нисмо добили”, објашањава Ракочевић.

Он закључује да су закони на Косову преписани европски закони, међутим њихово имплементирање врши се делимично или у зависности од етничке припадности.

Канцеларија за КиМ осудила је малтретирање Ракочевића и Миленковића наводећи да је “овај случај још један пример репресије над српским народом, додајући да се ради о етничкој основи, те да показује слику наводне демократије која влада Косову”.

(РТВ/Косово онлајн, 13. 05. 2023)