Покрет за одбрану Косова и Метохије

Патријарх Порфирије: Став Цркве о Косову Сабор је изрекао много пута

(Патријарх Порфирије, Фото: Видео принт)

Патријарх Порфирије је, у интервјуу датом 3.3.2021, на питање новинарке РТС-а ” – Да ли је Косово део Србије?” – одговорио:

Мислим да ту не постоји никаква дилема. Физички у овом тренутку наша држава није присутна у пуном смислу те речи, али суштински, Косово је део Србије.

А оно што је доживљај Цркве и став Цркве толико пута је у Сабору изречено, да мислим да би све што бих ја рекао било сувишно.

Ако тако могу да кажем, референдум о Косову извршен је 1389. године на Видовдан и Косово је напросто за нас не само колевка нашега народа. То је, ако могу да кажем, и кивот препун моштију светих.

И Косово није само геополитичко питање за нас, него је то заиста за нас тема нашега идентитета. Ја сам потпуно сигуран да без обзира на реал-политичке околности, које нису ни најмање наклоњене нашем народу, наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се пре свега сачувао мир на тој територији и како би се чинило највише што се може за добро нашег народа.

Наш покојни Патријарх Иринеј је својим једноставним речима говорио да ако се нешто поклони не може се вратити, ако се нешто отме увек се може вратити.

Према томе мислим да нико патриотски расположен не може ни помислити да Косово није део Србије.

Покрет за одбрану Косова и Метохије