Покрет за одбрану Косова и Метохије

Миломир Степић: Хрватска дугорочно неће трпети Републику Српску

(др Миломир Степић, Фото: Стање ствари)

Доктор Степић је говорио о антисрпској политици Запада, о вјештачким границама СФРЈ које су дефрагментирале простор у којем живе Срби, изразио увјерење да ове границе Србије сада нијесу дефинитивне, и дефинисао облик Хрватске.

„Балкан је као прво специфично позициониран простор. Иако сматрамо да је он проучен, да је допринос томе дао Јован Цвијић и остали балканолози касније, одједном нас изненади наше незнање или потпуно другачији фокус, чак и у физичко- географском смислу он се мења, а у друштвеном и политичком смислу промене су свакодневне. Американци га гледају као део великог Блиског истока. Полуострва обично имају мали повез са копном, али Балкан има ту широку повезницу, то је шире од раздаљине од Одесе до Калињинграда нпр. Онда је тај појам полуострва упитан: да ли је то све од Саве до Дунава, или је то само онај грчки део, географи су још увек у великој дилеми. У географском смислу то је простор јужно од Саве до Дунава, али у политичком смислу ту се увек рачуна и Румунија. Ту се укрштају вектори скоро свих великих сила, па у последње време и Американци и све више и Кинези, а камоли ове историјски присутне силе. То ми у геополитици зовемо геополитички чвор“, објашњава специфичности Балкана геополитичар др Миломир Степић у емисији „Српски св(иј)ет“.

„Једном је Медлин Олбрајт рекла: ‘Ми смо најјачи пас у граду’, у смислу да не сме да им угрози кредибилитет неки ‘мали пас’. Нас је страховито коштало то супротстављање 1999“, гост Националне ИН4С телевизије је објашњавао појам „стратегија анаконде“ на примјеру агресије НАТО 1999, а о предикцијама за овај или било који други простор је констатовао да је тешко говорити прецизно о геополитици, која се брзо мијења. Али се може рећи да су трендови такви да моћ Запада опада, а кинески и руски уплив је снажнији. И препоручује да се то прати, како се не бисмо нашли на странпутици услед лошег избора.

Стручњак за безбједност из Босне и Херцеговине (БиХ) Џевад Галијашевић се укључио у емисију путем видеа и одговорио на прво питање каква је ситуација у овој држави, поредећи ситуацију са оном која је разбијала СФРЈ:

„Сва сила западне обавјештајне политике и пропаганде је у БиХ. Видимо амерички покушај у писму Блинкена да се америчка политика ублажи према Републици Српској (РС) и да буде избалансирана у БиХ. Оно што смо чули од Сервера су ствари које је Жељко Комшић написао у свом писму, а на које је морало реаговати пет најутицајнијих западних земаља, као и делегација ЕУ. Сервер је само препричао то писмо као своје ставове, који су антидржавне поруке. Када погледамо ову ситуацију, враћамо се у вријеме када је уједињена Њемачка и када је срушен биполарни свијет и када је њемачка нацистички џин кренуо да сруши СФРЈ, када су Американци и Британци каснећи за Њемцима повукли своје исламисте и послали их у Бих, као и Французи. Када видите те политичке околности, а онда видите и антидржавну кампању у Србији коју су назвали „Породица“- исмијавање историје пред нама који смо били актери те државе. Кроз осуду Слободана Милошевића се покушава обиљежити историја у којој смо заправо жртве западних удара, то је западна пропаганда. Зашто РТС није објавио причу о породици Срђе Поповића, о њиховим везама са британским обавјештајним структурама? Дакле- није Слободан Милошевић изазвао рат“.

Он подсјећа да је предсједик Предсједништа СФРЈ био Јанез Дрновшек, да је предсједник државе био Стипе Месић, да је савезни премијер био Анте Марковић који није управљао тим људима, као ни процесима у БиХ, али да се све приписује Милошевићу:

„Ја треба да будем издајник јер овако посматрам те процесе? Ова серија није уперена против Слободана Милошевића, већ против Србије, фалсификујући историју. Ово је напад на власт данашње Србије“. Џевад Галијашевић напомиње да је програм Странке демократске акције (СДА) из БиХ ратнохушачки уперен против РС. Декларативно је изјавио да Бошњаци желе промјену те парадигме како су им Срби непријатељи, Бошњаци желе мир и стабилност, a позитивно се изјаснио о „мини шенгену“, као политичком кишобрану који је потребан свим народима на Балкану.

Доктор Степић је говорио о антисрпској политици Запада, о вјештачким границама СФРЈ које су дефрагментирале простор у којем живе Срби, изразио увјерење да ове границе Србије сада нијесу дефинитивне, и дефинисао облик Хрватске:

„То је облик чељусти. Далмација је доња, а северни део је горња вилица, и то око српских простора. Зар неко мисли да ће Хрватска трпети Републику Српску? Дугорочно неће, Месић је већ претио пресецањем коридора“.

У наставку је говорио о структури становништва на простору бивше СФРЈ и манипулацији тим подацима. Историја српског и балканских народа, утицај и геополитика из угла свјетских сила, и посебан осврт на Украјину чији број становника рапидно опада – врло занимљиве перспективе даје овај научни савјетник Института за политичке студије.
Колико је геополитка важна, види се на примјеру гасовода који иде кроз Европу, гдје се показује снага геополитике у односу на геоекономију– један је од закључака др Степића.

Он појашњава и да је култура памћења бољи израз од културе сећања, и напомиње да геополитика објашњава многе историјске токове:

„Постоји опасност да тај геноцид ми сведемо само на Јасеновац. Млад свет мисли да је то само било у Јасеновцу. Хрвати су тај геноцид вршили и из геополитичких разлога. Један наш аутор Страхиња Кордулија је издао Атлас геноцида, и на крају је тачно назначио где су биле масовне егзекуције. Чистили су терен, посебно у Босанској Крајини, јер по ободу државе имају Хрвате, а у срцу Србе. Зато су уследили злочини у овом подручју, многи су градови изменили своју националну структуру“.

Он је, у разговору са водитељем Вељом Чупићем, коментарисао и ситуацију на другим тачкама планета, али са акцентом на Европу, дајући значајну констатацију:

„Сталне су борбе за територијом и акваторијом, све се своди на то ко ће владати. Класична геополитика се није променила, само се мењају средства. Чак Ииконтролисање људских умова је у сврху контролисања територије и ресурса где ти људи живе”

Цијелу емисију са овим изузетним геополитичарем погледајте на Јутјуб каналу ИН4С.

Текст припремила Милијана Ераковић

Извор: Стање ствари

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ