Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лавров Селаковићу: У покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност

Састанак Селаковића и Лаврова у Москви (Фото: РТС)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Москви с руским колегом Сергејом Лавровом, који је подвукао да су покушаји одустајања од Резолуције УН 1244 на Косову и Метохији опасни.

Сергеј Лавров је указао на одличне билатералне односе двеју земаља, и посебно “тесне” контакте двојице председника. Истакао је и да Србија и Русија имају одличне економске и трговинске односе.

Навео је да је Русија заинтересована за даљу координацију са Србијом у међународној “арени”, организацијама као што су Савет Европе, ОЕБС, УН.

“У покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност”, подвукао је он.

Селаковић је нагласио да овакви сусрети сведоче о одличним везама двеју земаља, доброј сарадњи и пријатељству.

Изразио је уверење да ће ову годину обележити и сусрет на највишем нивоу, посетом председника Русије Владимира Путина Србији.

“Свака посета председника Путина је историјска посета Србији”, истако је.

Селаковић захвалио на подршци 

Селаковић је Лаврову захвалио на постојаној, чврстој подршци коју Москва пружа у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и тражењу мирног решења за КиМ.

Такође је захвалио и на несебичној помоћи Русије током пандемије, како оној пруженој на почетку кроз дезинфекцију медицинских установа уз помоћ руских медицинских сестара и лекара, тако и кроз испоруке вакцина.

Поред тога, указао је и на почетак производње вакцине “спутњик В” на институту “Торлак”.

Шеф руске дипломатије се захвалио на, како је рекао, “топлом пријему” током његове посете Србији у децембру. 

Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански.

Лавров: Русија наставља да брани територијални интегритет Србије

Русија је спремна и наставиће да помаже Србији у очувању територијалног интегритета, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након разговора са српским колегом Николом Селаковићем у Москви, истичући да је основа спољнополитичке сарадње две земље приврженост принципима међународног права и приципима УН.

“Потврдили смо спремност да и даље помажемо српским пријатељима, да бранимо легитимно право Београда на Косово и Метохију. Ми ћемо наступати и даље да се очува приоритетна пажња у СБ УН о том питању и поштовању Резолуције 1244 у пуној мери, а она предвиђа постизање договора о статусу КиМ између Београда и Приштине, и тај договор треба да буде одобрен у Савету безбедности”, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре.

Додао је и да ће Русија наставити да пружа помоћ Србији по питању неутрализовања нелегалних покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама, Интерполу, Унеску.

Лавров је рекао да је са Селаковићем разговарао о свим правцима заједничке сарадње и партнерства, о билатералним односима, али и и регионалним и међународним питањима.

Додао је да су пажњу посветили заједничкој борби против ковида-19 и вакцинисању становништва, наводећи да Србија заузима једно од првих места у Европи, захваљујући и коришћењу руске вакцине.

Инвестиције више од три милијарде долара

Лавров је навео и да велику пажњу придају економској сарадњи и повећању робне размене, додајући да су кључи смерови сарадње у реализацији великих пројеката у енергетици.

У том смислу, навео је да се НИС успешно развија и наступа као локомотвина српске прирведе, јер је прошле године 13 одсто буџетних прихода Србије дошло захваљујући делатности те компаније.

Навео је да је обим инвестиција више од три милијарде долара. Такође, поменуо је и реконструкцију железничке мреже, у којој руски РЖД игра водећу улогу.

“У фокусу пажње су и питања сарадње са Евроазијском економском унијом са којом је Србија 2019. потписала споразум о стварнају зоне слободне трговине. Он ће сада ступити на снагу, завршавамо неопхдоне процедуре”, рекао је Лавров.

Додао је да је било речи и о плану и моделима развоја војно-техничке срадње, те сарадњи Србије са организацијом ОДКБ.

Договор двојице министара је и да се наставе контакти на нивоу министра и њихових заменика, а све у складу са планом потписаним децембра прошле године у Београду, приликом посете Лаврова Београду.

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

(РТС, 16. април 2021)