Покрет за одбрану Косова и Метохије

Епископи Вучићу: Црква ни под каквим условима неће прихватити признање “Косова”

Фото: ФоНет/СПЦ

Председник Србије, Александар Вучић, приредио је у среду у Председништву ручак за епископе Српске православне цркве, учесницима Светог архијерејског сабора. На састанку се говорило, између осталог, и о међународној позицији наше земље и односу према рату у Украјини, а како сазнаје Нова, епископи су поручили шефу српске државе да су против увођења санкција Русији.

На челу са патријархом Порфиријем, готово сви архијереји су присуствовали састанку са Вучићем, током ког се разговарало о актуелностима унутар СПЦ, ситуацији на Косову и међународној позицији наше земље, након напада Русије на Украјину.

Извори нашег портала наводе да је председник Србије замолио епископе да му изнесу своје виђење ситуације у Украјини и како би Србија, по њиховом мишљењу, требало да се понаша у актуелним околностима.

Фото: ТАНЈУГ/ МИЛОС МИЛИВОЈЕВИЋ

“Владике које су се јавиле за реч су већински били против било каквих мера које би подразумевале санкције Русији. Штавише, они су поручили да Србија треба да буде на страни те земље и да се не одриче традиционалних, пријатељских односа са Русијом, који би, како су навели, били угрожени увођењем санкција”, истичу наши саговорници.

Како сазнајемо, најумеренијег става на поменутом састанку био је поглавар Српске православне цркве, патријарх Порфирије, који је, како се наводи, поручио да би за нашу земљу било најбоље уколико би могла да балансира и да не заузима страну.

“Вучић их је замолио да утичу на јавност и помогну да се народу објасни да је ситуација тешка и да држава мора одређене кораке да предузме како би ‘преживела’. Није баш био задовољан реакцијама појединих владика који су изразито проруски настројени. Упоредио је њихове ставове са оним из свог блиског окружења, навео је пример свог брата и оца за које је рекао да су ‘безусловни русофили’”, појашњава наш саговорник.

Фото: Снимак екрана/Нова.рс

На састанку се говорило и о положају Срба на Косову, преговорима са Приштином и о наредним дипломатским акцијама наше земље. Како је речено нашем порталу, епископи су поручили шефу српске државе да је за СПЦ неприхватљиво признање Косова и да Црква неће подржати ни под којим условима то неће прихватити.

Ручку с председником Србије, који је уприличен поводом одржавања Светог архијерејског сабора, нису присуствовали епископ диселдорфски и целе Немачке, Григорије, западноамерички владика Максим, епископ источноамерички Иринеј Добријевић, митрополит дабробосански Хризостом, као ни епископ будимљанско-никшићки Методије.

Став Цркве је увек молитва за мир

Током обраћања јавности у Председништву, патријарх Порфирије је рекао да је огромна већина братије СПЦ дели мишљење да председник Србије Александар Вучић показује одговорно понашање у ситуацији која, како је рекао, подразумева принципијелнни став и однос према принципима, а да с друге стране, не искључује рацио ни логику.

“Ми сви осећамо да су времена компликована и да су више него тешка, сваког дана лежемо и устајемо са питањем када ће доћи крај сукобу у Украјини, знајући да тај сукоб није напросто сукоб између две земље, које би по свему требало да имају могућност заједничког живота, него много дубљи сукоб”, казао је патријарх.

Порфирије је рекао да то није само геоплитички сукоб него сукоб система вредности, сукоб цивилизација и који, како каже, хтели ми то или не, и нас доводи у поцизију да морамо да имамо свој став.

“Став Цркве је увек став молитве Богу за мир и указао да прве странице Библије полазе од чињенице да мир у свим могућим правцима и , с друге стране сукоб зависе од принципијелног, начелног нашег односа према Богу, тј. мира са Богом”, поручио је патријарх.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић рекао је, после састанка са патријархом Порфиријем, да је Србија у много тежој ситуацији него што то изгледа, да се над нашом земљом “надвијају огромни и градоносни облаци”, а да после лета долази период можда најтежи од 1944. године до данас. Он је од патријарха затражио помоћ СПЦ да грађани разумеју позицију у којој се земља налази.

„Србија је у много тежој ситуацији него што то изгледа данас. Напољу не бисте приметили било какав проблем и нема га у овокм тренутку. Да ли се озбиљни и градоносни облаци надвијају над нашом земљом – да. Не кријем то од народа, не могу то ни од вас“, рекао је Вучић у обраћању из Председништва после састанка са патријархом и епископима.

Он је додао да неки светски лидери предвиђају теже стање него што је било пред и током Другог светског рата и истакао да ће лето брзо проћи, а „онда нам следи најтеже време од 1944. до данас“.

Војислав Милованчевић

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Н1, 19. 05. 2022)