Покрет за одбрану Косова и Метохије

НСИ: Одбијена кривична пријава поднета због спота у ком се позива на бојкот српских производа

Фото: Снимак екрана

Жалбе које је марта прошле године, Савету за штампу Косова и Основном тужилаштву у Призрену, поднело српско цивилно друштво, а након објављивања спота групе Беса Бесë у ком се позива на бојкот српских производа на Косову и у ком је глумило малолетно дете – су одбијене, саопштено је управо из Нове друштвене иницијативе.

Ради се о споту који је марта прошле године објављен на порталима Економија Онлајн и Тељеграфи, али и на Фејсбук групи „Не купујте српске производе“, а у ком малолетна девојчица, која се у маркету налази са оцем, каже: „Зар нам није бака казала да не купујемо српске производе? Хоћеш да нас потрујеш? Зар нису Абетари побили целу породицу и сада је остала сама“?

Њен отац са полица у супермаркету узима различите артикле косовског порекла, али када узме још један производ, ћерка му упути управо ове речи. Отац застаје, али застају и остали купци. Они своје корпе са чоколинима бацају на под, са очима пуним суза.

По објављивању овог спота, Нова друштвена иницијатива, Центар за афирмативне друштвене акције, Центар за социјалне иницијативе и Форум за развој и мултиетничку сарадњу покренуле су низ правних механизама као одговор на „говор мржње и етничку нетрпељивост“ у садржају видеа.

 

„У споту који је осмишљен ради промовисања идеје бојкота српских производа малолетном детету се намеће да изговори тврдњу о намери српских произвођача да отрују купце производа. Кампање које позивају на бојкот српских производа су учестале на Косову, али овај спот издваја злупотреба малолетнице у политичко-пропагандне сврхе, али, и по нашем дубоком уверењу, ширење мржње“, сматрају српско цивилно друштво.

 

Наведене организације тада су покренуле низ правних радњи – 17. марта упутили су жалбе Савету за штампу Косова на медије Телеграфи и Економиа Онлине због, како поручују, „некритичког преношења овог видеа и маскирања говора мржње поједностављеном тврдњом да се ради о кампањи подизања свести”.

Дан након тога, од институције Омбудсмана затражили су покретање истраге због кршења члана 141 (Изазивање раздора и нетрпељивости) Кривичног законика Косова, а 21. марта проследили су Основном тужилаштву у Призрену кривичну пријаву против аутора видеа, Бурима Пираја – „због изазивања раздора и нетрпељивости“.

Како су саопштили данас, резултати предузетих правних радњи су ти да их је институција Омбудсмана 1. априла 2022. обавестила да је жалба прихваћена, као и да је истрага покренута. Међутим, информације о исходу и статусу истраге након тога и даље нису добили.

Са друге стране, Савет за штампу Косова их је 7. априла обавестио да се жалба против медија који су пренели спот неоснована.

 

Таква одлука им је, како наводе из ових невладиних организација, образложена на следећи начин:

 

“Медији су објавили видео запис реализован у склопу једне од кампања за бојкотовање српских производа на Косову. У овом видео запису се, у покушају да се грађани убеде, користи дијалог који настоји да врати сећања на злочине које су током рата починиле српске снаге на Косову. Дакле, како кампања, тако и дијалог у предметном видео запису, се упућују на државу Србију, а не на неку етничку групу на Косову.”

 

Пријава је одбијена и из Основног тужилаштва у Призрену.

„Крајем јануара ове године обавестили су нас да је након покретања истраге у септембру 2022. утврђено да не постоји оправдана сумња да је извршено кривично дело и да се кривична пријава одбија“.

 

 

У одлуци тужиоца од 20.12.2022. наводи се:

 

„Државни тужилац оцењује да спот који је издала фирма ‘МЕКА’, чији је власник осумњичени, а на основу исказа осумњиченог, да спот издат у вези са српским производима не садржи позив на насиље усмерено против некога, вређање или изругивање било које историјске личности било којег народа или националне мањине или етничке групе, ругање застави или другима, али емитовани спот говори о догађајима из прошлости који немају везе са било којим деловањем након 20 година и овај спот нема за циљ величање било које одређене особе или групу која је проглашена кривом и осуђена од било којег међународног кривичног суда за кривична дела почињена на основу мотива мржње, против било које националне, расне, верске, етничке или друге групе, дакле у одсуству од ових битних елемената предметног дела, тужилац оцењује да кривично дело за које се осумњичени сумњичи да је починио не представља кривично дело, односно недостају обележја кривичног дела изазивање раздора и нетрпељивости из члана 141 КЗРК- а, у вези са радњама и садржајем спота преноса у медијима од стране осумњиченог.“

 

(КоССев, 06. 01. 2023)