Покрет за одбрану Косова и Метохије

Спајић: Тема независности “Косова” је иза нас, никада нисам живео у Србији

www.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, чију је кандидатуру за председника Црне Горе подржао главни одбор тог покрета, избегао је да прецизно одговори на питање да ли би, уколико би могао, укинуо одлуку којом је Црна Гора признала независност тзв. Косова.

Спајић је за подгоричке “Вијести” рекао да “треба гледати у будућност”, те да је тема тзв. Косова “иза њих”.

 

“Нисам сигуран да Србија то сад захтева од нас. Мислим да нам је потпуни фокус на европским интеграцијама, спољнополитички правац је потпуно утврђен. Нећемо се ни центиметар померати од тог једног правца. То су теме које су иза нас, треба гледати у будућност”, рекао је Спајић.

 

Он је, на питање да ли има двојно, односно држављанство Србије, рекао да се као и већина грађана Црне Горе у “врло блиској Србији” јако лепо осећа, али је нагласио да у њој никад није живео. 

“Боравио сам у Сингапуру, Јапану, Француској и увек сам био на радној или школској визи. Мој стални боравак је увек био везан за Црну Гору”, навео је Спајић.

Како је рекао, очекује подршку од грађанских и мањинских партија на парламентарним изборима.

Упитан да ли би хипотетички подржао кандидата Демократског фронта Андрију Мандића, уколико би он ушао у други круг председничких избора, Спајић је рекао да потпуно искључује ту могућност.

 

“Идемо на победу, можда чак и у првом кругу, тако да можда се други круг и не деси”, рекао је Спајић.

 

Он је додао да је “Црна Гора 2030.” визија европске, модерне, грађанске, уједињене Црне Горе.

Главни одбор Покрета Европа сад једногласно је данас одлучио да Спајић буде кандидат на председничким изборима.

Спајић је на конференцији за новинаре, након седнице главног одбора, рекао да очекује подршку Демократа и Грађанског покрета Ура.

Осим одлуке о председничком кандидату, Главни одбор покрета поздравио је политички договор парламентарних субјеката о именовању судија Уставног суда. Главни одбор ПЕС-а је утврдио да се, решењем институционалне кризе, стварају услови за расписивање ванредних парламентарних избора, те онемогућава злоупотреба у изборном процесу за председника Црне Горе.

(РТ Балкан, 04. 02. 2023)