Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић код Ердогана, лобисте “независног Косова”

Фото: Коссев

Наравно да ће користи од иницијативе „Отворени Балкан“ имати Србија, али ће корист да имају и сви други – имаће је и Албанија, Северна Македонија, Црна Гора и сви остали. Приштина жели на било који начин да учествује у томе, нема сумње да би и они имали велику корист, али шта да радите када неко други гледа како неком другом да цркне крава а не зна шта би са собом, казао је председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара у Истанбулу, где је разговарао са турским председником Таипом Ердоганом, и који му је, мимо протокола, како каже, уступио терасу над Босфором да одговара на питања новинара који га из Београде прате.

Прокоментарисао је изјаву косовске председнице Вјосе Османи да од „Отвореног Балкана“ апсолутну корист има Србија.

“Чини ми се да они не сагледавају довољно добро своју економску ситуацију и да је не разумеју добро, али шта ћу ја ту, можда су они видовитији и можда далекосежније посматрају ствари него ја. По резултату ћемо да видимо, не бих се кладио да су у праву“, одговорио је данас Вучић.

Истакао је да Србија остаје при томе да жели наставак дијалога и компромисно решење, а пре свега још снажније економске резултате, али и да се истовремено радује и економским успесима свих земаља у региону.

У кратком коментару за Ердоганов став око Косова, каже да турски председник подржава дијалог Београда и Приштине и напоре да се дође до компромисног решења.

Подсетимо, Турска је признала независност Косова.

Шта је казала Вјоса Османи

Циљ Отвореног Балкана је да Косово стави у чекаоницу за улазак у ЕУ, и апсоулутну корист има само Србија казала је косовска председница Вјоса Османи у интервјуу за Дојче Веле, на крају своје посете Немачкој одакле данас путује у САД.

„Уместо европских интеграција, ствара ситуацију у којој су одређене земље у бољој позицији од других, било економски, политички или у другим околностима“, навела је она, подсећајући да они иницијативу „Отворени Балкан“ – називају „Новосадска иницијатива“ – „јер је тамо започела, у Србији“.

Тврди да она не поштује главни принцип регионалне сарадње, а то је укљученост „свих земаља Западног Балкана“.

„Са политичког гледишта, Косово не може ући у иницијативу за коју ни не знамо шта би нам донела и где Србија покушава да игра водећу улогу, а то би јој дало прилику да настави да пориче постојање Косова као суверене државе. А са безбедносне тачке гледишта, као и са тачке гледишта европских интеграција, то би пре успорило него допринело у нашем процесу европских интеграција“, тврди ова званичница из Приштине.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 18. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print