Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Дарко Танасковић: Могуће је да ће се Приштина, упркос Вашингтонском споразуму, кандидовати за УНЕСКО

Професор доктор Дарко Танасковић је у разговору за РТС рекао да у даљој перспективи очекује промену граница на Балкану, иако је то тешко рећи и врло незахвално.

“Мени се чини да до трајног решења на Балкану, у некој прилично магловитој будућности, не може доћи уколико се границе успостављене после Другог светског рата, а после тога мењане на један прилично произвољан начин и увек на штету једног народа, пре свега српског, а неки мисле и на њихов рачун, не буду промениле на начин који ће обезбедити трајнију стабилност. Ја у даљој перспективи очекујем промену граница на Балкану”, поручио је Танасковић.

Говорећи о Вашингтонском споразуму Танасковић је рекао да га не изненађује што Приштину није обавезао на било шта, јер “они ништа до сада нису испунили од онога на шта су се обавезали”.

“Зато се не треба ни изненађивати што тај Вашингтонски споразум, чија је судбина сада прилично неизвесна, да би њих обавезивао на било шта. Ја мислим да уколико буду имали унутрашње снаге, с обзиром на ту ванредну политичку ситуацију у самој Приштини, они свакако имају план да покушају после шест година, од 2015. када су први пут покушали да се домогну Унеска, зато што је то један од њихових приоритета”, истиче Тансковић.

То се може очекивати ове године, наглашава Танасковић и додаје да је и косовска министарка културе то најавила.

О кандидатури Приштине за пријем у Унеско

Упркос обавези из Вашингтонског споразума да годину дана неће аплицирати за чланство у међународним организацијама, Танасковић каже да “знамо сви да они ништа до сада нису испунили од онога на шта су се обавезали и што су потписали, сем нешто мање значајно уколико би били натерани споља под неким великим притиском”.

На питање да ли је Приштини победа Бајдена дала ветар у леђа, Танасковић каже да је његова победа свима у региону који рачунају да су неки амерички савезници и штићеници дала ветар у леђа.

“Колико ће се то показати реално то ћемо тек да видимо. Међутим, мислим да ми у Србији имамо разлога за опрез и да морамо уложити све напоре да и са новом америчком администрацијом, без обзира на то што знамо одакле она потиче, али у међувремену се много тога променило, ипак успоставимо што боље радне односе”, наводи Танасковић.

Дарко Танасковић је, рекао да је пред нама Божић који је најважнији хришћански празник, јер је реч о рођењу Исуса Христа, али да је најрадоснији празник Васкрс.

“Између Божића и Васкрсења прелази се један тежак пут, све до Великог четвртка и Великог петка када су најтужнији дани и када се свеће гасе. Ако то пренесете на нашу судбину, судбину нашег народа и нашу индивидуалну судбину у овим годинама, ја мислим да је ту поука како треба имати тај онтолошки оптимизам – да треба веровати да ће свакако доћи бољи дани, а чинити све оно што стварно сматрамо да је исправно, а не оно што чинимо зато што мислимо да би требало радити из неког другог разлога”, поручује Танасковић

Извор: Косово онлајн

Фото: Косово онлајн

Став