Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак се срео са Столтенбергом

Фото: Коссев

Како је и најављено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговорао је данас са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком о „аранжманима за деескалацију на Северу Косова“, саопштио је НАТО.

Подсетивши на мисију да НАТО/КФОР наставља да обезбеђује сигурно и безбедно окружење и слободу кретања, Столтенберг је навео да НАТО и ЕУ имају заједнички интерес у одрживом мирном решењу у региону.

И Лајчак је задовољан са разговорима у седишту Алијансе, где их је обавестио о детаљима договора и, како је навео, „следећим корацима“ у дијалогу Београда и Приштине.

„Сарадња Европске уније и НАТО-а је кључ у региону јер делимо заједничке циљеве“, навео је Лајчак.

Данашњи боравак Мирослава Лајчака у седишту НАТО-а уследио је само дан након што је уз Лајчаково посредовање, али и убрзо након директног ангажовање КФОР-а на терену, постигнут договор о деескалацији ситуације на Северу Косова, као и о привременом решењу питања регистарских таблица.

Лајчак је данас присуствовао састанку Северноатлантског савета.

Претходно је Столтенберг разговарао и са српским председником Александром Вучићем и косовским премијером, Аљбином Куртијем о потреби деескалације ситуације на Северу Косова и повратку дијалогу.

Подсетимо, јуче је у Бриселу, након дводневних разговора, постигнут споразум о решавању кризе на Северу Косова, настале услед одлука косовке владе да пошаље специјалне јединице на Север и забрани коришћење српских таблица на територији Косова, као и блокаде прелаза Јариње и Брњак, од стране Срба и представника Српске листе.

Према овом споразуму у суботу се, почевши од 8 часова до 16, ослобађају блокирани путеви код Брњака и Јариња, тако што ће истовремено барикаде повући Срби, и повући ће се специјалне косовске јединице, док ће се КФОР распоредити на прелазима на око три недеље. Привремено се од 4. октобра уводе налепнице које ће се лепити преко „државних симбола“ за возила СРБ која возе на Косову и РКС за она која возе на територији под контролом српске власти. Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица, а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print