Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Опозиција тражи од Куртија платформу за дијалог пре састанка у Бриселу

Фото: Preuzeto sa sandzacke.rs

Косовска влада обећала је платформу и стратегију за дијалог са Београдом, али након састанка заказаног за средину јуна у Бриселу, који, упркос томе што из Европске уније поручују да ће представљати наставак дијалога, и даље тумачи као припрему за „наредни дијалог“. Опозиција на Косову, са друге стране, захтева платформу за дијалог пре састанка у Бриселу.

Портпарол косовске владе изјавио је за КосоваПресс да ће састанак у Бриселу бити одржан само ради одређивања будућег дијалога, за који наглашава да ће сигурно бити платформа и стратегија када за то дође време.

„Што се тиче састанка средином овог месеца, овај састанак није састанак-дијалог, већ је састанак за наредни дијалог. А за наредни дијалог сигурно ће постојати платформа и стратегија о којој ћемо разговарати када за то дође време. Што се тиче претходног дијалога, у Скупштини ће бити расправе и анализа досадашњих споразума“, рекао је он.

Каже да ће, када буде постигнут договор о новом поглављу дијалога, Куртијева влада имати потребна документа за позиционирање у овом процесу.

„То је рани процес и корак ка чињеници да је оно што се деси средином овог месеца само расправа о будућности дијалога, а не дијалог у оквиру тог претходног процеса. Када се постигне договор о новом поглављу дијалога, биће потребних докумената у којима ће влада бити припремљена у вези са овим процесом. Али, треба имати на уму да су неки документи можда јавни за расправу, али неки, због осетљивости њиховог садржаја, не могу бити део јавне расправе“, каже Криезиу.

С друге стране, посланица ААК, Тиме Кадријај захтева од премијера Куртија да донесе у Скупштину платформу за дијалог, пре одласка у Брисел и одржавања састанка са председником Србије Александром Вучићем.

„Не би требало да иде у (Брисел) без платформе“, изјавила је она за КосоваПресс.

Виољета Хаџоли из Косовског демократског института (КДИ) такође тражи платформу за дијалог.

„Ми као КДИ позвали смо владу да припреми платформу и стратегију за дијалог. Било би добро да имамо писани документ који јасно артикулише став Косова о овом процесу. Где је анализа већ постигнутих споразума о дијалогу који са терена прикупљају информације о томе шта се догодило и колико су они примењени тако да држава Косово има све информације пре наставка дијалога са Србијом“, каже она.

Нова рунда дијалога заказана је за месец јун. Тачан датум наставка дијалога није познат, међутим, како уверава председник Србије, датум је одређен и питање је дана када ће доћи до састанка.

С циљем припрема за наставак дијалога, ове недеље су у Приштини, па потом и у Београду, боравили специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак и заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер.

(Коссев, 07. 06. 2021)

 

 

Став