Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ПАТРИЈАРХ ЈЕРУСАЛИМСКИ: За нас је Косово и Метохија српски Јерусалим

Србима на Косову и Метохији желимо да истрају, да опстану на тим за њих светим просторима и да чувају своје светиње

Његова светост патријарх јерусалимски господин Теофил у ексклузивном интервјуу за божићни двоброј Курира говори о односу његове цркве према Косову и Метохији и истиче да је једина канонска црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска. Патријарх Теофил прича о смрти српског патријарха Иринеја и владике Амфилохија, сукобу Васељенске и Московске патријаршије, о значају Светог Саве, као и о борби против коронавируса и употреби вакцина.

Недавно је преминуо српски патријарх Иринеј, мало пре њега и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. То су два велика ударца за Српску православну цркву. Колико сте упознати с тренутном ситуацијом унутар СПЦ и какав је однос Јерулисалимске патријаршије и СПЦ?

– Однос јерусалимске патријаршије и СПЦ је братски и на високом нивоу поштовања и хришћанске љубави. То што су се два великодостојника братске нам Српске православне цркве преселила у вечност значи да је српски народ добио два молитвеника пред престолом богомладенца Христа, чије рођење славимо ових дана. А не бих то окарактерисао баш као удар, већ као благодат и божје допуштење, а српска црква, сигуран сам, наставиће путем којим су ишли блаженопочивши патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије. И тако ће црква наставити да живи са новим првојерархом на челу, за кога се молимо да буде изабран.

Српски народ и његове светиње на Косову годинама уназад су угрожене. Какав је ваш став о отцепљењу Косова и положају у ком се налазе Срби и други народи који нису муслиманске вероисповести?

– За нас је Косово и Метохија српски Јерусалим. Баш онако како је говорио и блаженопочивши патријарх Иринеј, а пре њега и светјејши патријарх Павле. Српском народу, ма где живео, желимо овде из свете јерусалимске патријаршије, која чува светиње богомладенца Христа, желимо да га обасја светлост рођења Христовог, да донесе мир, љубав и да што пре и српски народ преброди опасну пошаст коронавируса која је задесила читаво човечанство. Србима на Косову и Метохији желимо да истрају, да опстану на тим за њих светим просторима и да чувају своје светиње на Косову и Метохији.

Да ли пратите ситуацију у Црној Гори? Спорни закон о слободи вероисповести, због кога су верници месецима ишли у литије, измењен је, имовина СПЦ у Црној Гори остаће сачувана.

– Пратимо изразито ситуацију са СПЦ у Црној Гори. Радујемо се и благодаримо Господу на томе што је у најави повлачење закона, који је подразумевао ништа друго до отимање имовине СПЦ у Црној Гори. Напомињем да се радујемо скором повлачењу тог закона и молимо се за мир, јединство и слогу свих православних хришћана. Сматрамо да је тај закон неправедан у односу на СПЦ и њене вернике у Црној Гори.

Какав је ваш став о настојањима такозване Црногорске православне цркве да добије аутокефалност?

– За нас је једина канонска црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска и ниједна друга православна црква у Црној Гори нема канонско утемељење, тако да Црногорску православну цркву не сматрамо канонском, не сматрамо је црквом. Важно је да још једном поновимо да је Митрополија црногорско-приморска, доскоро с митрополитом Амфилохијем на челу, а убудуће са новим митрополитом који ће бити изабран онда када то одлучи јерархија наше сестринске СПЦ, једина канонска црква у Црној Гори.

Од проглашења Украјинске православне цркве за аутокефалну дошло је до раскола између Васељенске и Московске патријаршије. Чије аргументе ви подржавате и колико овакво стање наноси штету целом православљу?

– Као јерусалимски патријарх и као чувар Христовог гроба и светих места Свете земље, молим се за јединство свих православних хришћана. Мој одговор је јасан, молим се за јединство свих православних хришћана и не бих желео да дајем било какве коментаре који би на било који начин начин утицали на јединство православних хришћана и на јединство православља уопште. Важно је да сви православни хришћани буду део једне свете, саборне и апостолске цркве. Ко разуме шта значи једна света, саборна и апостолска црква, добро ће разумети и мој одговор на ово ваше питање.

Пре годину дана од делегације из Србије добили сте на поклон портрет Светог Саве. Он је два пута ходочастио на Христов гроб у Јерусалиму.

– Да, добио сам и радујем се увек када Срби дођу да се поклоне светињама Јерусалимске патријаршије. Радо их примим, благословим, јер је српски народ благословен и многострадални, а Свети Сава додатно повезује Јерусалим са српским народом, тако да сам се радовао тој икони, као и свакој посети група из Србије Јерусалимској патријаршији.

Почетком следеће године коначно ће бити завршена градња Храма Светог Саве, који се већ сада сматра једном од најлепших православних богомоља. Да ли планирате да дођете и обиђете ову грађевину?

– Наравно да желимо да долазимо у Србију и да ви долазите на простор свете јерусалимске цркве. Сада је најважније да српском народу пожелим благослове за предстојећи Божић, да овај празник српски народ прослави у миру и љубави, носећи благослов богомладенца Христа и молитвено сам у мислима са српским народом, тако да смо на тај начин заједно. А за посете биће прилике.

Ваша божићна порука верницима у Србији?

– Уместо поруке, а било их је много кроз ваша питања и моје одговоре, још једном преносим благослов Витлејемске пећине у којој се родио богомладенац Христос, доневши нам рођењем велику радост и благослов. Тако и ја шаљем благослове српском народу, верницима православне цркве и желим им свако добро од богомладенца Христа.

Од Бога је благословен сваки лек Вакцина ће допринети спасавању живота

Коронавирус је променио цео свет. Како ви гледате на ову пошаст и шта мислите о вакцини као начину борбе против епидемије ковида 19?

– Подржавам да свако онај ко жели да прими вакцину свакако треба да је прими. Вакцина неће у потпуности победити ову пошаст која је задесила читав свет, али ће свакако допринети спасавању људских живота и ублажавању погубних по човечанство последица изазваних вирусом корона. Ако бисмо били против вакцина као врсте лека, онда засигурно можемо довести у питање коришћење било којих лекова када се разболимо. Од Бога је благословен сваки лек који човеку може да помогне. Тако да, ако ме питате да ли да примите вакцину, свакако – да. И вакцину и сваки други лек који може допринети људском животу, који је највећа светиња од Господа нам дана.

Курир / Александар Ђондовић

Фото: Профимедиа

Став