Покрет за одбрану Косова и Метохије

Породице несталих искључене из дијалога

Фото: Коссев

Нова рунда техничког дијалога Београда и Приштине завршена је јуче у Бриселу, а једна од тема за преговарачким столом била је и судбина несталих лица. Представници удружења киднапованих и несталих нису задовољни преговорима, наглашавају да очекују конкретне акције.

Преставници удружења киднапованих и несталих наводе да се о разговорима представника Београда и Приштине у Бриселу по питању несталих информишу једино преко медија. Бајрам Ћеркинај из Ресурсног центра за нестала лица за РТВ Ким каже да не зна о чему се прича у Бриселу.

“Једина реченица из новина која је била упечатљива је да се нису споразумели ни близу онога што је очекивано. Дијалог нема никакву добробит за нас, никакве одговоре нисмо добили”, истакао је Ћеркинај.

Представници Београда и Приштне не консултују њихове чланове ни пре, али ни након одржаних преговора, навео је он и поновио да би у дијалог требало укључити и чланове породица киндапованих и несталих.

“Ресурсни центар за нестала лица има преко 2.000 чланова и не дели људе према вери и нацији, већ сви имамо исту бол. И ми ћемо лакше објаснити породицама о чему се прича. Политичар преко новина или представника не може то да уради”, сматра Ћеркинај.

Косовски премијер Аљбин Курти недавно је именовао Андина Хотија на место председника владине Комисије за нестала лица. Представници удружења несталих лица и од приштинске и београдске комисије очекују више резултата.

“Нисмо задовољни ни мало. Ништа конкретно нису решили, нити планирају шта ће даље. О гробницама различито говоре. Свима је дата слобода да причају шта хоће. Међутим, комисије су плаћене да раде на том случају”, подсећа Ћеркинај.

“Немам чиме да будем задовољна. Када је у питању Комисија за нестала лица у Београду, они су учили све што је у њиховој моћи и учинили су све како би пронашли киднаповане Албанце. Међутим, не могу бити задовољна радом Комисије у Приштини, јер они не дозвољавају да се раде ископавања на Косову иако се знају локације. Они на сваком разговору обећавају, али од тога нема ништа”, казала је једна од представница Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије, Силвана Маринковић и додала да ни од новог председника Комисије за нестала лица Владе Косова не очекује превише.

“Многе локације, и на Косову и у Србији, чекају само добру вољу да буду претражене. Последњих година врло се мало локација ископава на терену”, казао је Негован Маврић, Координатор Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова.

Он позитивно оцењује стављање тачке о несталима на дневни ред у Бриселу.

“Када су у питању нестала лица, ми смо веома запостављени јер се по том питању ништа не ради. Немамо поузданих информација шта се тачно десило у Бриселу, али по изјавама из медија се видело да ниједна страна није задовољна. Надам се да ћемо у скорије време добити неку информацију”, додао је Маврић.

Силвана Маринковић, пак, каже да од почетка не верује у успех дијалога Београда и Приштине када су у питању нестала лица.

“Имали смо прилике да видимо да сви избегавају да причају на ту тему, вероватно зато што желе нешто да сакрију”, истакла је она.

Недавно је на локацији Кижевак код Рашке званично завршена потрага за посмртним остацима несталих у ратним сукобима на Косову.

“Јако ми је жао што су у Србији ископане све могуће локације и што то није рађено наизменично. Плашим се да ћемо ми, Срби, остати без информација, јер неће да нам дозволе ископавања на Косову”, закључила је Маринковићева.

На Косову се још трага за 1.639 особа несталих током ратних сукоба.

(Коссев, 08. 07. 2021/RTV Kim)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print