Покрет за одбрану Косова и Метохије

Примена споразума о налепницама на Мердару: Нису забележене гужве; Јариње – Дугачка колона, возила се пропуштају наизменично

Фото: РТВ Ким

На Мердару је почела примена споразума од 30. септембра о слободи кретања која подразумева прилепљивање регитарских ознака. И док на овом прелазу нису забележене веће гужве, на Јарињу је формирана дугачка колона аутомобила.

Више возила је прошло овај административни прелаз од 8:00.

Према речима возача, процедура траје кратко, а налепнице издају припадници полиције са обе стране.

Нема гужви, а на лицу места су присутни представници ЕУЛЕКС-а, као и бројне тв екипе.

Путници намерници углавном сматрају да је ова одлука много боља од претходне која је подразумевала издавање пробних таблица. Тада су, кажу, гужве биле много веће.

Дејан Пауновић вози робу пореклом из Хрватске. Упутио се у Вучитрн.

„То је само процедура. Како се велики договоре, ми морамо да спроводимо све. Цела процедура не траје превише, није било задржавања овога пута“, казао је он.

„Приликом предаје докумената добијају се налепнице, ове беле које се прелепљују преко ознака наше земље. Прелепљује се оно СРБ на таблици, грб и ознака града. Имам и пробне таблице у гепеку, често путујем на Косово. Ни једно ни друго није добро. Треба коначно донети одлуку на чему смо. Док то не реше, играће се са нама овако свакога дана“, рекла је Јелена Живић.

Новинарским екипама које су на Мердаре стигле из правца Приштине није дозвољено да пређу и сниме возила са српске стране прелаза, јавља РТВ Ким.

Са друге стране, како јавља Радио Косовска Митровица, на Јарињу у саобраћајној траци из правца Србије овог јутра забележене су дуге колоне возила које чекају да пређу на територију Косова.

Како јавља овај медиј, колона је формирана од скретања ка Копаонику до самог прелаза, а саобраћај у оба правца контролише саобраћајна полиција, и возила пушта наизменично по 15-20 са једне, а потом исто толико са друге стране.

Процедура прекривања спорних делова регистарских ознака траје бар један минут, тако да се саобраћај одвија успорено.

РТВ Ким/Радио Косовска Митровица/Коссев, 04. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print