Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Рахман Рама: Почетком марта припадници КБС иду у мировну мисију у Кувајт

(Фото: Вечерње новости)

Командант Косовских безбедносних снага, генерал-потпуковник Рахман Рама рекао је да је Кувајт прва земља у којој ће почетком марта припадници КБС служити у мировној мисији, заједно са америчком војском.

Рама је потврдио за Косово Прес да је споразум са Кувајтом потписан и да би ова мисија требала да траје шест месеци.

Он је додао да ће поред америчке војске бити и друге партнерске земље са којима ће КБС бити у мисији.

„Сада смо у техничкој фази процедура и оних административних и верујем да ћемо у марту имати одређен број припадника који ће заједно са америчким војницима бити у мировној мисији у Кувајту. У завршној смо процедури комплетирања документације свих наших припадника који ће бити део ове мисије “, каже Рама.

Према његовим речима, одабир припадника КБС који ће бити у овој мисији се врши у складу са партнерском државом и америчком војском и они ће бити распоређени на основу њихових потреба и захтева.

Рама каже да је велики број припадника изразио вољу да буде део ове мировне мисије.

„Нема посебних критеријума осим особља, било да се официри или подофицири образују у америчким академијама, који су интерактивни и нисмо имали проблема са селекцијом, понекад је проблем укључити све јер је конкуренција велика и ко има срећу он ће бити део тога, али то је само почетак и имаћемо много активности у будућности, не само са америчком војском“, каже Рама.

Он истиче да је „КБС доказао способности трагања и спасавања, деминирања, хемијске, атомске и биолошке заштите и друге капацитете са којима је понуђен земљама партнерима за сарадњу“.

Очекује да ће, поред мисије са америчком војском, КБС деловати заједно са осталим војскама света у таквим службама.

„То су политички проблеми повезани са државама чланицама  непризнавања неких земаља које су чланице НАТО, али ми смо понудили свим партнерима, има земље које су изразиле спремност, али постоје неке процедуре које треба у будућности решити. Ипак, на неки начин смо пробили лед, спремни смо, имамо капацитет, било тренутни, али и неки други, било са особљем, али и са опремом, а циљ нам је да будемо интерактивни са партнерима и ми смо изградили тај стандард “, поручио је Рама.

 

Извор: Косово онлајн

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

 

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...