Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хоти: Планирамо ископавање на пет локација на Косову, 1.638 особа и даље се води као нестало

Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је данас да ће се процес проналаска несталих особа наставити до краја упркос препрекама, преноси Репортери.

Хоти је на седници косовске скупштине истакао да се од 6.057 особа које су пријављене као нестале, 1.638 особа и даље води као нестало.

“Процес њиховог проналаска наставиће се до краја упркос препрекама. Недостатак поузданих информација повезан је са недостатком са српске стране да пружи ове податке”, навео је Хоти.

Прецизирао је да у мртвачници Института за судску медицину још увек постоји око 300 неидентификованих посмртних остатака.

“Недостаје да чланови породица обезбеде узорке крви за идентификацију ових посмртних остатака. У овај компликовани процес укључена је велика мрежа механизама”, нагласио је Хоти.

Поручио је у интерпелацији у Скупштини и да нема ништа лоше у обавезама које су преузете у Вашингтону и додао да ће питање несталих бити део коначног споразума са Србијом, ако на крају буде споразума.

Косовски премијер је истакао да питање несталих не треба политизовати, уз нагласак да је процес проналаска посмртних остатака током ове године имао велику динамику.

“До краја ове године, док временске прилике дозволе, планирано ископавање на пет локација како би се пронашла тела”, поручио је Хоти.

Извор: Kosovo-online

Фото: Kosovo-online