Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ЦИК: За сада без коалиција на изборима, последњи рок за пријављивање сутра до 18 часова

Ниједна странка до сада није прогласила предизборну коалицију, а портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези изјавио је за Газета Експрес да је рок за проглашење коалиција сутра до 18 часова.

Додао је да у Закону о изборима постоје правила која политичке странке морају поштовати када су коалиције у питању, те да се коалиција може састојати само од политичких партија.

„Политичке странке регистроване при Централној изборној комисији, које желе да учествују на изборима путем коалиције, морају да обавесте ЦИК до 12. јануара и до 18 часова. Према Закону о општим изборима, коалицију могу чинити само политичке странке“, рекао је Ељези.

Потврдио је да ЦИК до данас није добио ниједну најаву коалиције од политичких партија.

,,До сада нисмо добили ниједну најаву за учешће на изборима путем коалиције“, рекао је Ељези.

Истакао је да политичке странке треба да воде рачуна о правилима утврђеним у Изборном закону.

„Политичке странке које не обавесте ЦИК да ће на изборе изаћи као коалиције, не могу се пријавити за сертификацију и кандидовати се у оквиру коалиције након утврђенг рока. Такође, политичке странке које изјаве да ће се кандидовати у име коалиције, после 12. јануара, не могу саме да се кандидују на изборима“, рекао је Ељези.

Додао је, да странка која се повуче из коалиције после 12. јануара, не може да се кандидује сама нити да буде у коалцији са било којом другом странком.

„Политичка странка која се повуче из коалиције након 12. јануара не може се сама такмичити нити бити у коалицији са било којом другом странком. Остатак те коалиције може учествовати на изборима. Такође, све регистроване странке које се одлуче да учествују на изборима, морају да потпишу образац коалиционе сагласности“, рекао је Ељези.

Раније је из Демократске партије Косова и Нисме било најава о коалицији, али до сада се нису званично изјасниле.

Алијанса за ново Косово је такође најављивала коалицију са Демократским савезом Косова, међутим лидер те партије Иса Мустафа јуче је за Газета Експрес изјавио да ДСК на изборе излази сама.

Истакао је да ће се на листи ДСК наћи имена људи са којима је та странка сарађивала и раније.

Извор: Kosovo Online

Став