Покрет за одбрану Косова и Метохије

Тензије на Косову на дневном реду у Бундестагу

Извор: Б92

Немачка влада изразила је почетком недеље забринутост због ситуације на Косову, а данас ће се “тензије на Косову” наћи на дневном реду ванредне седнице Одбора за одбрану у Бундестагу, преноси Дојче веле.

 

“Пре него што дам суд, желим да будем детаљније обавештена. Зато сам то питање ставила на дневни ред на посебној седници Одбора за одбрану“, рекла је шефица комисије Мари Агнес Штрак-Цимерман.

Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт, која је недавно посетила Косово, рекла је да “мисија Кфора предвођена НАТО-ом такође пажљиво прати ситуацију и спремна је да интервенише ако је стабилност угрожена.

“Бундесвер остаје посвец́ен НАТО и Кфору да гарантује безбедно окружење и слободу кретања за све људе на Косову“, нагласила је  Ламбрехт.

Немачка војска је представљена на Косову као део операције коју води НАТО, али тренутно има само око 65 војника. Према мандату Бундестага, по потреби, тамо може бити стационирано до 400 немачких војника.

Како преноси немачки “Пионир” у прошлонедељном унутрашњем извештају Бундесвера, безбедносна ситуација на Косову није била угрожена и ситуација је била под контролом.

Стручњак за Балкан са Института за источну и југоисточну Европу у Регензбургу Конрад Клевинг, у интервјуу за Дојче веле, говорио је о промени стратегије Запада према Косову, у погледу безбедносне политике.

“По мом мишљењу, дијалог који координира ЕУ између Србије и Косова није права мера да се овај спор реши на дужи рок. Зато што је то питање безбедносне политике. Да ли Србија има право да негира или да се бори да постоји држава Косово, да ли Косово има право да врши граничне контроле и да захтева да његови грађани, односно грађани Косова, користе документе своје државе”, рекао је Клевинг и додао да је наивно мислити да се ова фундаментална питања могу решавати у договору са Србијом.

Клевинг је затражио од Немачке и Запада да окончају ту политику и пронађу дугорочно решење за Косово.

“Пошто мисија Кфора не укључује дужност заштите спољних граница Косова, једина алтернатива која би обезбедила територијални интегритет Косова је чланство у НАТО”, сматра историчар.

Ванредни састанак Комисије, иако је Бундестаг званично у скупштинској паузи, дуго је најављиван због ситуације у Украјини. Али, због актуелних дешавања, осим Косова, на дневни ред је додата и ситуација у Малију. Прошле недеље су и овде порасле тензије између мисије УН и војне хунте Малија.

(DW/Косово онлајн, 03. 08. 2022)