Покрет за одбрану Косова и Метохије

Тзв. ’’Косово’’ на путу да девојчицама старијим од 16 година дозволи ношење мараме

Извор: Pixabay

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да је његов став да девојчицама изнад 16 година старости треба дозволити ношење мараме као верског елемента.

Курти је одговарајући на питања новинара приликом посете Царини Косова, казао да Министарство просвете, науке, технологије и иновација Косова ради на решавању забринутости грађана коју су изразили кроз кампању за промену административног упутства које забрањује ношење марама у школама.

“Свој став сам изнео пре много година, а став је да у јавном животу грађана не треба да постоји забрана ношења марама и других верских елемената. Међутим, рекао сам и да је 16 година праг”, рекао је Курти.

Изјава косовског премијера долази у време када је на друштвеним мрежама на Косову покренута кампања и петиција којом се позивају институције на промену административног упутства Министарства образовања, којом је забрањено ношење верске униформе у косовским школама.

Кампању су покренули Дурим Берисха и Лиридон Курти, тако што су се писмом обратитли Министарству образовања, а потом је хиљаде грађана преузело тај захтев путем друштвених мрежа. Недавно је отворена и петиција за измену овог административног упутства које је ступило на снагу 2014. године. До сада је петицију потписало више од 10.000 људи.

Правник Дурим Берисха у одговору за АА каже да такав захтев долази пред почетак нове школске године, те да се нада да ће тако нешто бити решено како треба, једном заувек.

“Надамо се да ово питање више неће бити тема јавне расправе. Захтев сам поднео ја, јер су према члану 55 Устава основне слободе и права ограничене само законом, а не подзаконским актима као што је предметно административно упутство које онемогућава једнак приступ образовању. Мој пријатељ Лиридон Курти је тада покренуо кампању на друштвеним мрежама која наилази на велику подршку грађана, а покренута је и онлине петиција“, наглашава Берисха.

У наведеној петицији се такође истиче да је ограничењем основних слобода и права подзаконским актом онемогућен једнак приступ образовању за девојчице муслиманске вероисповести и да је ова одредба, као таква, незаконита.

Министарство образовања је претходно саопштило да се “пажљиво бави правним аспектима и регулисањем важних питања на најбољи могући начин“.

“Министарство просвете ће се ангажовати на унапређењу образовног система и стварању безбедног, повољног и подржавајућег окружења за све у коме се нико не осећа искљученим и угроженим“, наводе из министарства.

Стручњак за образовне политике Ринор Qехаја за АА каже да је промена процедуралног административног упутства лако остварива уз политичку вољу. Qехаја наглашава да владине институције морају гарантовати једнакост образовања за све ученике.

“Поништавање процесног административног упутства је лако оствариво, посебно за категорије упутстава за које постоји оцена незаконитости. Постоји на десетине административних упутстава која захтевају укидање – политичка воља је та која оживљава ове промене. Државне институције морају да гарантују једнако образовање за све ученике, жалосно је да се то доводи у питање“, нагласио је Qехаја.

(Н1, 12. 08. 2022)