Покрет за одбрану Косова и Метохије

Главни хашки тужилац за Косово именован за специјалног тужиоца у истрагама о Трампу

Фото: Robin Van Lonkhuijsen/Pool ANP/AP Photo/dpa
За специјалног тужиоца који ће се бавити истрагама о Трампу именован је Џек Смит, који је у последње више од четири године био главни тужилац за ратне злочине у Специјизованим већима Косова у Хагу.
 

Амерички Секретаријат за правосуђе именовао је у петак специјалног тужиоца који ће се бавити истрагама о бившем предсједнику Доналду Трампу.

Секретар за правосуђе Мерик Гарланд објавио је на конференцији за новинаре у Вашингтону да је за специјалног тужиоца именован Џек Смит – који је у последње више од четири године био главни тужилац за ратне злочине у Специјизованим већима Косова у Хагу.

„Секретаријат за правосуђе одавно је препознао да је у одређеним ванредним случајевима у интересу јавности именовати посебног тужиоца који ће независно водити истрагу и кривични поступак”, рекао је Гарланд, додајући да је то у овом тренутку исправна ствар.

„На основу недавних догађаја, укључујући најаву бившег предсједника да ће се кандидовати на сљедећим предсједничким изборима, као и исказану намјеру садашњег предсједника да такође буде кандидат, закључио сам да је у јавном интересу именовати посебног тужиоца”, изјавио је Гарланд.

Смит ће надгледати истрагу Трамповог руковања повјерљивим владиним документима, као и истрагу о покушају да се мијеша у миран пренос власти после предсједничких избора 2020. године, пренијела је агенција Ројтерс. Смит је навео да ће истраге водити „независно и у најбољој традицији Секретаријата за правосуђе”.

Према Гарландовим ријечима, Смит ће се у САД вратити из Хага и одмах ће почети са радом, уз напомену да вјерује да његово именовање неће успорити окончање истрага.

Смит је у прошлости водио Одсек за јавни интегритет Секратаријата за правосуђе у Вашингтону, а потом је био и вршилац дужности главног федералног тужиоца у Нешвилу, у савезној држави Тенеси, у време администрације Барака Обаме.

„Кроз каријеру, Џек Смит је изградио репутацију непристрасног и одлучног тужиоца који тимове води са енергијом и фокусом да се слиједе чињенице, гдје год оне водиле”, навео је Гарланд. „Као специјални тужиоц, он ће имати независну тужилачку процјену о томе да ли требају бити подигнуте оптужнице.”

Смит је трећи специјални тужилац којег је Секретаријат за правосуђе именовао од 2017. године да се бави политички осјетљивим случајем. Ти тужиоци обично имају висок степен независности да би се избјегао потенцијални конфликт интереса.

Бивши директор ФБИ-а Роберт Малер именован је 2017. године да надгледа федералну истрагу Трампове предсједничке кампање из 2016. године и њене контакте са Русијом, док је 2019. Џон Дурам именован да истражује поријекло истраге кампање бившег предсједника, коју је водио ФБИ.

 

Извор Ројтерс/Глас Америке, 18. новембар 2022.

(Нови Стандард, 20. 11. 2022)