Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сунак и Рама разговарали о илегалним миграцијама и организованом криминалу

Ауторска права: www.globallookpress.com © Tejas Sandhu/IMAGO/Bernd Elmenthaler
Број илегалних имиграната из Албаније у Уједињеном Краљевству драстично скочио током ове године.
 

Британски премијер Риши Сунак разговарао је са својим албанским колегом Едијем Рамом о потреби јачања сарадња две земље, како би се сузбиле илегалне имиграције Албанаца у Британију и организовани криминал, изјавио је данас Сунаков портпарол.

“Оба лидера сложила су се да је потребно урадити више у борби против илегалних миграција, као и да се заједнички треба борити против организованог криминала”, изјавио је портпарол, преноси Ројтерс.

 

Њих двојица су разговарали о плановима да се реше заједнички изазови, укључујући и рупе у закону које спречавају брз повратак одбијених азиланата.

Број албанских миграната у Уједињеном Краљевству последњих месеци драстично је скочио. Док је 2020. свега 50 Албанаца илегално прешло Ламанш, ове године било их је више од 11.000. Више од 90 њих су одрасли мушкарци, што чини око 1 одсто радно способних мушкараца у Албанији, преноси Би-Би-Си.

Албанци су убедљиво најзаступљенији илегални мигранти који у Уједињено Краљевство долазе малим бродовима преко Ламанша.

 

Пре два дана појавили су се снимци Албанаца који прослављају годишњицу независности Албаније на улицама Лондона.

На видео-снимцима се може видети колона скупих аутомобила којима су блокирали саобраћај у близини Вестминстера што је изавало бес једног дела јавности.

Британски медији известили су да су они бацали петарде и непрекидно трубили у знак прославе албанског државног празника, а да су гужве изазвале бес код возача у центру Лондона.

Реаговао је и новинар и конзервативни коментатор Марк Стејн наводећи да се чини да неким чудом Албанци скупа кола стичу тек након што их “вода избаци на обале Довера и Фолкстона”.

 

Пре месец дана Еди Рама се огласио поводом изјаве министарке унутрашњих послова Суеле Браверман која је поручила да велики проблем у Енглеској праве мигранти који тврде да су жртве “модерног ропства”.

Рама је поручио да представљање Албанаца као узрока криминала у Великој Британији не одговара чињеницама и позвао ту земљу да престане да дискриминише Албанце како би оправдала неуспехе своје политике.

(РТ Балкан, 01. 12.. 2022)