Покрет за одбрану Косова и Метохије

Помен Пећанцима страдалим 1999: Не заборављамо жртве Нато и ОВК

Извор: Приватна архива

У Храму светог Атанасија Великог, у земунском насељу Плави Хоризонти, данас је служен помен Пећанцима страдалим од Нато и ОВК, преноси Нови магазин.

Парастос је, у присуству више стотина грађана, одржан испред спомен обележја на коме су уклесана имена 167 Срба убијених и киднапованих 1998-2003 године.

По благослову патријарха српског Порфирија, споменик је у порти цркве прошле године подигло удружење “Пећанци за вечност”. 

Данас су венце положили и одали пошту и представници бројних удружења који негују традиције са Косова и Метохије. 

Један од иницијатора подизања споменика Бранислав Крстовић рекао је агенцији Бета да Пећанци никада неће заборавити своје суграђане који су, како је навео “погинули да бисмо ми били живи”.

“И данас је парастосу присуствовао велики број наших суграђана који не живе само у Београду, већ су допутовали из целе Србије и Црне Горе. Захваљујемо се Српској православној цркви (СПЦ) што нам је омогућила да се у овом светом храму једном годишње окупимо и учествујемо у молитви за наше страдале комшије, пријатеље и чланове породица. Спомен обележје је посвећено припадницима свих вера и нација који су страдали од Нато и ОВК”, рекао је Крстовић.

Овог јуна, навршава се 25 година од егзодуса Срба са Косова.

“Након повлачења српске војске и полиције, под терором ОВК, Косово је напустило око 250.000 Срба. Само у првих пар месеци након доласка међународних снага албански екстремисти су убили више од 1.000 Срба који нису желели да напусте Косово. Нико од злочинаца никада није одговарао. Због тога данас у Пећи нема Срба, а било их је око 20.000, изузев пар стотина који живе у две три сеоске енклаве”, казао је Бети Велимир Перовић, председник удружења Пећанци за вечност и нагласио да су, пре формирања ОВК, Срби и Албанци у Пећи били добре комшије и да се многа пријатељства и данас одржавају.

(Нови магазин/Бета/Косово онлајн, 09.06.2024)