Покрет за одбрану Косова и Метохије

Адвокат Дарка Тасића: Мој клијент је тучен у затвору код Подујева

Дарко Тасић из Мале Круше који је у првостепеном поступку осуђен на 22 године затвора за ратни злочин на Косову ударен је песницом у потиљак више пута након повратка са седнице Апелационог суда у затвор високе сигурности у Подујеву. До инцидента је дошло током примопредаје између службеника задужених за транспорт и чувара у затвору, потврдио је за КоССев његов бранилац, Љубомир Пантовић.

Пантовић објашњава за КоССев да је за превожење затвореника и притвореника до суда из затвора и назад задужена посебна јединица.

Додаје да је до инцидента, о којем је потом информисан од свог брањеника, дошло приликом примопредаје Тасића између ових службеника и затворских чувара, а након повратка са седнице Апелационог суда на којој је разматрана жалба одбране поводом првостепене пресуде.

„Док је он био везан и док су га они претресали, неко га је пар пута ударио песницом у потиљак – у задњем делу главе, што он није могао да види и због чега је на тренутак изгубио свест. Када се освестио схватио је да га боли глава и имао је крваву усну“, пренео је Пантовић за наш портал изјаву свог брањеника.

Пантовић наводи да је Тасић пријавио случај Управи затвора, али и да ће се он лично обратити писмом директору затвора са захтевом да се истражи случај и утврди ко је крив, те уједно предузму мере.

Дарко Тасић, осуђен је јула месеца ове године на затворску казну од 22 године због ратног злочина против цивилног становништва почињеног у Малој Круши 1999.

Основни суд у Призрену прогласио је Тасића кривим по двема тачкама оптужнице – због наводне крађе у кућама комшија Албанаца и паљења кућа у саизвршилаштву са другим лицима и због „нехуманог поступања са лешевима“.

Пантовић је, кометаришући првостепену пресуду, казао да је у селу Мала Круша 1999. убијено више од 100 цивила, али и додао да Тасић није оптужен ни за једно убиство.

„А добио је 22 године затвора, иако је по кривичном закону СФРЈ који је био на снази 1999. године када се то десило, и који је у примени овде јер се примењује закон који је важио у време извршења кривичног дела, максимална казна 15 година затвора“, додао је Пантовић.

Говорећи о првој тачки оптужнице, Пантовић објашњава да се Тасићу на терет ставља крађа која произилази из војне потребе. Одбацио је ову тачку оптужнице, јер, како каже, Тасић је био само цивил.

„Шта то значи? У току рата војска има право да одузме одређене ствари од цивила – одзме камион, ауто, заузме кућу…, а ако се то одузимање врши прекомерно, онда је то ратни злочин. То дело може да изврши само војска, евентуално полиција, међутим Тасић је био цивил. Чак и да је крао и да има доказа, то није ратни злочин, него крађа“, објаснио је Пантовић.

Друго дело које се Тасићу ставља на терет је „нехумано поступање са лешевима“ током рата 1999.

Пантовић објашњава да се према оптужници, Тасићу ставља на терет да је он угурао камион са лешевима у реку Бели Дрим која протиче недалеко од села Мале Круше, у намери да се прикрије злочин.

Каже да је дело тужилаштво квалификовало као скрнављење лешева у току ратних сукоба што је према Женевској конвенцији ратни злочин.

Пантовић додаје да је јуче поднео жалбу Апелационом суду на 11 страница са захтевом да се првостепена пресуда укине и нареди ново суђење јер је, како каже „чињенично стање изузетно погрешно утврђено“, те да уједно постоје „битне повреде кривичног посупка“. Као алтернативни захтев – затражио је да суд Тасића ослободи свих оптужби.

„Шта ће бити за сада не знамо, обично прође месец до месец и по дана од седнице, а некада и више, па док не добијемо пресуду у писаној форми“, изјавио је Пантовић уз назнаку да ће она, након превода на српски, бити достављења првостепеном суду, који ће је потом проследити одбрани.

Извор: Коссев

Фото: Коссев