Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Академик Светислав Божић: САНУ синхронизованим ставом да…

(Светислав Божић, Фото: свбожић)

Академик Светислав Божић оценио је данас да „Српска академија наука и уметности уместо потенцирања личних пројекција око будућности Косова и Метохије, као институција мора да изађе са синхронизованом поруком око кључних питања какво је КиМ“.

Композитор Божић у изјави Танјугу истиче да САНУ постоји да би засијала “пред лицем истине и етичког узвишеног стања којим мора да ободри српски народ ма где он живео, па и на Косову и Метохији и избегне потонуће у дневну прагматику којом као друштво ништа не решавамо“.

“Косово и Метохија је чињеница свих чињеница” казао је Божић, коментаришући најновија догађања везана за САНУ, али и позив академика Бећковића да се сви чланови САНУ изјасне о питању Косова и става који је о томе изнео председник САНУ Владимир Костић, због којег је кандидатуру за чланствоу овој институцији повукао редитеља Емир Кустурица.

Божић каже да позив Матије Бећковића види као очекивани глас песника.

“Косово је породилиште нашег песништва и лирике и такав став Матије Бећковића је потпуно природан. Газиводе, лигнит, струја….то је све лирика страшног доба и невероватног усуда који је тежак и срећан у исто време. Реч Матије Бећковића има етичку тежину и због тога је она важна. Сигуран сам да већина акдемика тако мисли само не уме тако лепо да каже као Матија Бећковић. Његов став је актуелан и трајући” казао је Божић.

Он напомиње да питање Косова није једноставно и лако решиво.

Извор: Косово онлајн

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Став