Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Албанијан пост: Вучић и Курти у Паризу у септембру, главне теме ЗСО и масовне гробнице

(Фото: Репортери)

Делегације Београда и Приштине предвођене Александром Вучићем и Аљбином Куртијем састаће се током септембра у Паризу, у присуству француског председника Емануела Макрона и представника САД и Русије, сазнаје “Албанијан пост”.

Ово би требао да буде други сусрет Куртија и Вучића, после берлинских разговора, а очекује се да главне теме буду формирање Заједнице српских општина и откривање масовних гробница, преноси Репортери.

Циљ састанка делегација које ће предводити Вучић и Курти биће покушај релаксације односа Београда и Приштине, јер је неизвесно када ће се наставити Бриселски дијалог.

Очекује се да главна тема септембарског састанка у Паризу буде формирање ЗСО са извршним овлашћењима, на чему Србија инсистира, док нови премијер по том питању има искључив став да се на Косову у складу са Уставом, не може формирати “једноетничко удружење”. Истовремено Београд инсистира на формирању ЗСО у складу са претходно постигнутим споразумом у Бриселу.

Поред ЗСО очекује се да на састанку буде речи и о масовним гробницама Албанаца на територији Србије, на чијем откривању инсистира Приштина.

Из извора блиских администрацији ЕУ наводи се да је могућ сусрет Вучића и Куртија у Бриселу, пре састанка две делегације у Паризу. Такву могућност најавио је и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак током недавне посете Приштини и Београду.

Уколико дође до разговора српског председника и косовског премијера на јесен у Паризу, биће то њихов други званични сусрет, после Берлина, када је Аљбин Курти прекршио правило да детаље не износи у јавност, пошто је приштинска делегација јавно објавила његово обраћање.

 

Извор: Косово онлајн

Став