Покрет за одбрану Косова и Метохије

Албански историчари из Дечана против Манастира Високи Дечани, Коснета и Уставног суда

Фото: Лазар Ракић

Општина Дечани и катастарска агенција не смеју да примене одлуку Уставног суда о земљишту манастира јер би се тиме на Косову применили Милошевићеви закони – поручили су синоћ из Удружења историчара „Али Хадри“ из Дечана. Реакција стиже након што је амбасадор САД у Приштини, Филип Коснет, у ауторском тексту још једном подсетио да је прошло скоро пет година од како је потврђено власништво манастира Високи Дечани на више хектара земље, а да одлука о истом није спроведена.

„Косовске институције у појединим случајевима нису поступиле у складу са законом и спровеле одлуке правосуђа“, једна је од порука амбасадора САД у Приштини у јучерашњем ауторском тексту који је објављен на нашем порталу.

Као пример подсетио је на случај имовине манастира Високи Дечани, поручивши да упркос одлуци косовског Уставног суда из 2016., „уз прећутну подршку високих званичника и страначких лидера“ – током неколико влада које су предводиле различите политичке странке, званичници катастарске службе на локалном и централном нивоу нису спровели одлуку и извршили правни упис црквеног земљишта.

Наводи америчког амбасадора наишли су на критику Удружења историчара „Али Хадри“ из Дечана, који за одлуку уставног суда кажу да је „противуставна“ и „незаконита“.

„Амерички амбасадор на Косову мора да схвати да је противуставна и незаконита одлука Уставног суда из маја 2016. године донета на основу одлука из времена Милошевићевих насилних мера, у периоду 1990-1999. Ове одлуке је администрација Уједињених нација на Косову прогласила ништавим и као такве су неприхватљиве и неправедне одлуке“, поручили су у својој реакцији коју преноси Газета Еxпресс.

Историчари из Дечана су уједно поручили Коснету, али и другим амбасадорима у Приштини да морају да схвате „дволичну игру игумана манастира Дечани“, за ког кажу да је „један од главних архитеката рата за косовску државност“.

Још једном су упутили тешке речи на рачун игумана манастира, архимандрита Саве Јањића, наводећи да је он“злонамерним опредељењима нанео велику штету Косову“.

Није први пут да се ово удружење Албанаца оглашава тешким речима на рачун манастира и братије, посебно архимандрита Саве Јањића, чак и када међународни представници у јавност изађу са подршком манастиру. Поред оптужби, претили су ултиматумима, протестима и блокадом путева.

Коснет: Поштовање судских одлука је од виталног значаја за демократску будућност Косова


Од Општине Дечане и катастарске агенције затражили су да не примене, како су навели, „противуставну и незакониту одлуку Уставног суда Косова“, јер се, како су додали, „њеном применом на Косову примењују закони Милошевића“.

„Челници манастира Дечани, пре него што затраже имовину на рачун грађана Дечана, морају се извинити за геноцид који су црква, народ и српска држава починили над косовским Албанцима“.

„Сваки покушај да се опрости манастиру Дечани је погрешна и неприхватљива акција“, закључили су у својој реакцији.

Ова организација Албанаца противи се одлуци о потврђивању власништва манастира над 24 хектара земље, укључујући и блокада путева у прошлости, протесте и друге радње.

Манастирска земља је претходно била у друштвеном власништву предузећа „Апика“ и „Илирије“, а која су престала да постоје 1993. године. Власништво манастира над овом земљом, после више година процеса, потврдило је 2016. и највише правно тело на Косову – Уставни суд. Одлука је неизмењива, а свако супротстављање њој представља кршење закона Косова.

Одлука Уставног суда на српском језику ОВДЕ

The Constitional Court’s decision in English, click HERE

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара, која су до тада била у друштвеном власништву, јер су „Апико“ и „Илирија“ престали да постоје 1993. године – што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада – чини 55 хектара манастирска земље. Враћених 24 хектара је уредно убележено у катастар, али их након 1999. локална косовска власт није признала. Иако манастир и даље користи ту земљу, општина је донела низ мера којима је манастиру оспоравала власништво. Тадашње међународне институције заузеле су, ипак, јасан став да се ово питање не може решавати на локалном суду, већ на Врховном суду Косова. Тако је од 2008. процес пренешен у надлежност Врховног суда, а након 16 година судског процеса, Уставни Суд Косова потврђује две одлуке Врховног суда којима је власништво манастиру над земљом признато. Одлука Уставног суда је неопозива и нема жалбеног процеса. Ипак, општина Дечани одбија да промени катастар и истовремено се противи одлукама суда.

Амерички амбасадор у Приштини сваке године подсећа на обавезу спровођења одлуке Утавног суда.

Високи Дечани су под заштитом УНЕСЦО-а од 2005. године, а налазе се под јаком заштитом КФОР-а од ’99. Манастир је био мета четири оружана напада – два минобацачка 2000. и 2004, те напада зољом 2007, и покушаја терористичког напада.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print