Покрет за одбрану Косова и Метохије

Албанци са Косова и Албаније у врху листе организованог криминала у Немачкој

Извештај немачког Савезног завода за криминалистику (БКА) показује да су и током 2019. године Албанци заокупљали немачке тужиоце и судове, преноси Љајми.

Како се наводи, раније током недеље, завршен је судски процес против групе Албанаца у Неу-Улму, граду у Баварској. Оптужба се односила на помагање у илегалној трговини опојним дрогама.

Оптужени су у ноћ 14. децембра 2019. ушли у складиште за чување воћа у Неу-Улму како би прибавили 500 килограма дроге ускладиштене у кутијама са бананама. Тужилаштво је, додаје се, знало да се у складишту налази кокаин, који је долазио из Еквадора преко Ротердама и претходно је наркотике заменио са имитационим материјалом.

Оног тренутка када су Албанци ушли да би украли дрогу, полиција их је ухватила. Суд је је осудило шест оптужених на шест до седам година затвора, наводи се у саопштењу за штампу Окружног суда у Мемингену.

Тужилац Маркус Шрот рекао је за Дојче веле да су оптужени углавном из сиромашних породица, које су учествовале у акцији због потребе за приходом.

Случај Неу-Улма није редак. Два месеца пре него што су ухапшени дотични Албанци, у Ландшуту је по истој оптужби, осуђено још пет Албанаца у једном од највећих суђења за кокаин у Немачкој, наводи Љајми.

Количина кокаина “уловљеног” у кутијама банана, који је долазио из Еквадора у Хамбург, ради даље дистрибуције у складишта у Немачкој, била је више од две тоне. И у случају Ландшут и у случају Неу-Улм, само су помоћници били на оптуженичкој клупи. Главе злочина остају неоткривене, наводи се у тексту.

Други после Немаца

Илегална трговина дрогом, углавном увозом кокаина из Еквадора и дистрибуција широм Немачке, а донекле и производња канабиса чинила је 93 одсто активности албанског организованог криминала у Немачкој, наводи се у извештају о организованом криминалу БКА, који је објављен прошле недеље.

Друга подручја активности организованог криминала Албанаца, како се наводи, су имовинска кривична дела и фалсификовање докумената.

Албанци у 2019. години и даље су на врху листе за учешће у структурама организованог криминала. Од 202 групе идентификоване за трговину дрогом, у 2019. години, у 29 су доминирали Албанци. Број албанских група активних у трговини дрогом у 2019. години тако је заузео друго место на листи БКА, после Немаца са 66.

13,5 милиона промета

У статистикама БКА помињу се само случајеви које полиција ухвати. Као организовани криминал БКА сматра кривично дело које испуњава један од три услова а) користи пословне структуре, б) користи претње или насиље као начин застрашивања ц) има утицај у политици, медијима, администрацији, правосуђу или економији.

У поређењу са 2018. годином, додаје се, испада да се 2019. године организовани криминал Албанаца повећао. Иако је број осумњичених за организоване криминалне активности остао исти као и 2018. године, односно 244.

Прошле године савезне власти су на своје спискове уврстиле 146 младих албанских држављана, ухваћених у криминалним организацијама. “Останак истог броја осумњичених је случајност”, рекла је портпаролка БКА за Дојче веле.

Приходи од организованог криминала са албанским држављанима у 2019. години удвостручени су, о чему сведоче годишњи извештаји БКА за организовани криминал за одговарајуће године.

Тако, док је у 2018. години промет албанских група износио преко шест милиона евра, у 2019. години имамо пораст на преко 13,5 милиона евра. Промет група затечених кријумчарењем дроге у 2019. години износио је укупно 46,4 милион евра, додаје се у тексту.

Трећи на списку за организовани криминал

Према годишњем извештају БКА, у Немачкој је 2019. године деловала укупно 31 група организованог криминала у којој су доминирали грађани са албанским држављанством, од којих 29 у трговини дрогом.

Албанско држављанство заузима треће место, после Немаца са 171 групом и Турака са 78 група. Нешто ниже на листи десет најчешћих националности које се баве организованим криминалом у Немачкој су и грађани Косова, са 14 група, после Пољака, Италијана, Руса. Последњи на листи су Срби са 13 група.

Број грађана осумњичених за организовани криминал такође се повећао на 198. место (2018. био је 182.). У 2019. години ухапшено је 48 младих људи. Промет прихода од активности организованог криминала са Косова био је испод милион евра. Подручја криминала су фалсификовање, трговина дрогом, крађа и рад на црно, наводи Љајми.

Извор: Kosovo-online

Фото: Репоретерни