Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Александер Шаленберг: Не би требало више да буде америчког солирања у вези с Косовом

Министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг се нада промени курса САД по питању међународне политике, истичући да би Аустрија желела сарадњу са Америком у вези Западног Балкана.

,,Област где би Аустрија желела много тешњу сарадњу са Америком је Западни Балкан“, казао је Шаленберг у интервјуу аустријским дневницима ,,Klajne Cajtung“ и ,,Noje Forarlberger Nahrihten“, преноси Тањуг.

С тим у вези је посебно поменуо косовско питање и Босну и Херцеговину.

,,Америчко солирање не би више требало да буде у вези Западног Балкана“, нагласио је Шаленберг.

Изразио је уверење да ће и нови председник Џозеф Бајден наставити политику Доналда Трампа у вези са Блиским истоком, али и да верује у промену политике САД према Ирану, док према Кини, каже, САД неће променити своју позицију.

,,Ако сада мислимо да се претходне четири године могу једноставно заборавити и избрисати из књига историје, онда би би направили велику грешку. Сигурно су те године биле хладан туш, позив на буђење, за неке застрашујуће, и због тога би било добро да из њих повучемо поуке. Најглупље што би Европа сада могла учинити би било да се, након олакшања, одмара и мисли – „ура, сада смо поново ту где смо били“. Светски полицајац Америка поново бди над нама и можемо прећи на дневни ред“, објаснио је он.

Шаленберг је подсетио да је много тога што је Трампова администрација хладнокрвно поручила Европи већ речено и под администрацијама Барака Обаме, Била Клинтона и Џорџа Буша.

Због тога, сматра, Европљани би требало да се упитају где им требају Американци, где би требало и где би се Европа могла стратешки учинити интересантном.

,,Међународно ће нам САД требати много више у Либији, у Медитерану, на Блиском истоку и код мултилатералне сарадње“, поручио је Шаленберг.

Указао је да је повлачење САД из међународних организација била тешка тактичка грешка, јер сада у њима није настао политички вакуум, већ га је, на пример, попунила Кина.

Извор: Kosovo Online

Фото: Танјуг

Став