Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Амбасада САД: Надамо се да су власти Београда и Приштине спремне да спроведу Вашингтонски споразум

Високи представници власти Србије и Косова потписали су Вашингтонски споразум у доброј вери и надамо да су и даље спремни да сарађују на примени онога на шта су се тиме обавезали, изјавио је за Тањуг портпарол амбасаде САД у Београду.

Он је одговарајући на питање Тањуга шта се може очекивати од нове америчке администрације када је реч о Вашингтонском споразуму и да ли се овај договор, односно неке његове одредбе могу довести у питање, нагласио да нова америчка администрација може да одреди нове приоритете своје политике, али да заступање регионалног економског раста и сарадње међу, како каже, њиховим пријатељима у региону ужива широку подршку у Вашингтону и остаће један од приоритета.

Како је додао, То исто важи и за америчку подршку дијалогу предвођеном ЕУ који има за циљ свеобухватну нормализацију односа између Србије и Косова.

“Високи представници власти Србије и Косова потписали су Вашингтонски споразум у доброј вери, и надамо да су и даље спремни да сарађују на примени онога на шта су се тиме обавезали. Циљ је да се ојача регионална стабилност кроз привредни раст, инвестиције и просперитет читавог региона, што је већ дуго непромењена политика Сједињених Америчких Држава и остаће наш приоритет”, истиче он.

Сви напори, додаје он, у правцу сарадње по питањима од заједничког интереса, било од стране власти Београда и Приштине, или од пословних кругова или самих грађана ове две земље, имају нашу подршку.

“Модернизација саобраћајне инфраструктуре, бољи трговински односи и могућност да се грађани на основу стечених диплома и професионалних квалификација запосле у земљи у којој живе биће од пресудног значаја за економски развој овог региона”, наглашава он.

Да би се ови циљеви остварили, закључује портпарол амбасаде САД у Београду, потребна је комуникација и сарадња између, како власти тако и народа обе земље, а да су САД ту да подрже ту сарадњу сада и убудуће.

Иначе претходних дана чују се оспоравања реализације Вашингтонског споразума из Приштине и Брисела, па европски представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио да је Вашингтонски споразум политичка декларација која није „правно обавезујућа”, те да потписано нема импелментациони механизам и да зависи од добре воље старана.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: Блиц

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

Став