Покрет за одбрану Косова и Метохије

Амбасада САД о ситуацији у Дечанима: „Новинари и грађани, игноришите гласине и сачекајте чињенице“

Фото: Коссев

„Новинари и грађани игноришите гласине и сачекајте чињенице“, огласила се данас америчка амбасада у Приштини поводом ситуације у Дечанима. Апел стиже након што су приштински медији известили да су, уочи наводног тровања водом, у овој општини боравила двојица „сумњивих српских држављана“.

„У нашим мислима су они који тренутно пате услед ванредног здравственог стања у Дечанима“, поручили су данас из америчке амбасаде у Приштини.

Подсетили су да ће косовски институт за јавно здравље спровести нове тестове како би се утврдио узрок наводног тровања, али и да су најновијим лабораторијским испитивањима утврђене бактерије које би, како се сматра, могле да доведу до загађена пијаће воде.

Упутили су апел грађанима и новинарима да сачекају резултате нових анализа и игноришу гласине.

Подсетимо, у приштинским медијима касно синоћ осванула је вест да су „уочи тровања водом у Дечанима“, на 500 метара ваздушном линијом од бунара који служи за водоснабдевање, била двојица „сумњивих Срба“.

ИндексОнлине је, позивајући се на изјаву власника једног ресторана, који се налази у близини овог бунара, јавио да су наводно младићи српске националности дошли у његов ресторан 27. јуна, аутомобилом новосадских регистарских таблица и питала га како да дођу до манастира Високи Дечани.

Власник ресторана је, како пише ИндексОнлине, обавестио полицију о посети два младића јер су му били сумњиви и послао снимак сигурносне камере полицији, ради њихове идентификације.

У истом тексту, овај медиј уједно извештава да је бунар који служи за водоснабдевање, јуче посетила екипа Албаниан Пост-а, која је увидела да је он напола отворен, те да је бетонски поклопац на њему био неосигуран.

О овом случају известио је данас и КосоваПресс, са насловом „Становници сумњају да су два Србина отровали воду у Дечану“ – преносећи уједно изјаве више грађана, као и власника ресторана који је случај пријавио полицији.

На писање приштинских медија данас је реаговала Канцеларија за КиМ, која је саопштила да је „на делу веома опасна и неодговорна кампања дезинформација у делу албанске јавности и наводи да Срби, без иједног јединог доказа, покушавају да се прогласе одговорним за тровање воде у Дечанима.

Председник Србије такође је овог јутра коментарисао писање приштинских медија. Казао је да Београд „има анализу њиховог кретања“ те такође поручио да они нису били ни 500 метара близу изворишта воде.

„Дешавају се многе ствари, од њихових претњи до свега другог, а то у Дечанима, чекамо и слушамо шта ће све да кажу“, поручио је Вучић.

Подсетимо, пре два дана Основно тужилаштво у Пећи покренуло је истрагу о наводно затрованој води у Дечанима, док је главни тужилац Основног суда у Пећи, Агим Курмехај, данас затражио хитан извештај Косовске полиције у Дечанима о боравку двојице српских држављана у овој општини.

Покретању истраге претходило јављање више стотина грађана здравственим институцијама у Дечанима, који су се жалили на дијареју и повраћање. Према наводима приштинских медија, до сада се на наводно тровање водом пожалило преко 1.500 грађана.

Косовски институт за јавно здравље, иако је јуче известио да су микробиолошке анализе узорака негативне, данас се огласио новим обавештењем – да је лабораторијским испитивањима идентификовано више бактерија које би могле да „дају индикације“ да је загађена пијаћа вода у селима општине Дечани.

Дечане је данас посетио косовски министар за јавно здравље, Арбен Витиа, који је казао да је ситуација у овој општини стабилна, те да је све мање људи који траже медицинску помоћ.

(Коссев, 15. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print