Покрет за одбрану Косова и Метохије

Америка у Бриселу показала ко је „тата“ у преговорима које води ЕУ између Београда и Приштине

Фото: shutterstock_taleksandar
Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар појавио се на састанку Београда и Приштине сазваном због ситуације на северу Косова у Бриселу, иако је ЕУ раније тврдила да неће. Тиме је, како каже Јован Ковачић, подсетио ко је “тата” у преговорима које води ЕУ.
 
Ескобар се састао у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а одвојено и са шефовима преговарачких тимива Београда и Приштине. Дан раније портпарол Европске Уније Петер Стано одлучно је негирао да ће амерички изасланик присуствовати преговорима, уз напомену да „дијалог има три учесника – Косово, Србију и ЕУ док сви остали подржавају дијалог споља.“
 
Јован Ковачић, председник организације „Ист-вест бриџ“ и председник српске националне групе Трилатералне комисије, каже да ЕУ има озбиљне проблеме ако је мислила да се Ескобар неће појавити у Бриселу.
 

Америка је „тата“ Косова

 
„Ако Стана нико није обавестио да ће Ескобар доћи на овај састанак онда Европска унија има озбиљан проблем у комуникацији. С друге стране, ако узмемо у обзир чињеницу да су Американци ти коју су практично створили независно Косово а не Европска унија, очекивано је било да се Ескобар појави у Бриселу,“ наводи Ковачић.
Наш саговорник додаје и да су садашње власти у Приштини почеле да слабо слушају Американце, а да је Ескобар сада ту да их подсети ко је – „тата.“
 
„Аљбин Курти је неколико пута одбио позив из Беле куће, иако је отворено упозорен да је њихово стрпљење при крају као и да су уложили сувише напора и пара у креирање Косова и да би им било боље да знају то да цене. И верујем да ће Ескобар и о томе попричати са приштинском делегацијом,“ каже Ковачић.
 

ЕУ је изгубила и штап, и шаргарепу

Ковачић каже да би до сада свима требало да буде јасно да преговори могу да се воде до „судњег дана”, али да ако нема америчке сагласности или притиска – џаба прича.
 
„ЕУ је оног тренутка када је показала да јој није стало до проширења изгубила шаргарепу, а штап не верујем да би могли да искористе јер би то увело у нове проблеме. Дакле, сви који су заинтересовани за ову причу а озбиљни су играчи требало би да се укључе у овај процес јер је ово отезање постало фрустрирајуће, јер је јасно да ЕУ не даје резултате и то се видело по Бриселском споразуму који је договорен али не и спроведен,“ истиче он.
У том контексту Ковачић сматра да је потребна “чврста рука” да би се дошло до резултата, односно да неко напокон притисне Приштину и натера је да обећано испуни.
 

Америка брани своје интересе

Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, такође сматра да је Ескобарово присуство у Бриселу очекивано јер је, како каже, Косово амерички продукт.
 
„Именовање Ескобара од стране Вашингтона за специјалног изасланика за овај регион значи директно укључење у процес који води ЕУ између Београда и Приштине. Односно, враћање на стари модел пре Трампа, када су Американци на свим разговорима били присутни. То што нису седели за преговарачким столом не значи да нису контролисали и ток преговора и суштину истих и интервенисали у духу њихових интереса“, каже Миливојевић.
Дакле, Американци ће очигледно убудуће преко Ескобара, додаје он, учествовати у свим процесима везаним за дијалог и интервенисати у духу сопствених интереса, иако ће се преговори одвијати под окриљем ЕУ као статусно неутрални.
 

Враћање на стање пре Трампа

„Они формално препуштају да преговоре води ЕУ, али задржавају права и и ингеренције да контролишу процес и да буду, да тако кажем, последњи арбитар. Уосталом, Америка има утицај на Приштину и сасвим је сигурно да то неће никоме препустити да води без њихове контроле и асистенције,“ наводи Миливојевић.
 
На наш приговор да учешћем Америке у дијалогу Београда и Приштине пада у воду статусна неутралност ЕУ као преговарача али и да сама позиција преговарача поприма облике само места где се дијалог одвија Миливојевић каже следеће:
 
„Америка никада није била статусно неутрална. Њен став је јасан, и њена улога и све што чини јесте да се потврди косовска државност. Дакле, њена позиција је јасна. Преговори који се дешавају у среду подразумевају учешће три стране ЕУ као медијатора и Београд и Приштину. Уколико би се Ескобар директно дакле седајући за преговарачки сто уз поменуте три стране укључио у те разговоре – онда је то искакање из онога што налаже резолуција УН и онога што налаже како да ЕУ посредује у преговорима. Онда је то учешће неког трећег што би отворило питање формата преговора и уопште циљева тих преговора,“ напомиње Миливојевић.
Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је после састанака у Бриселу да је главни приоритет снижавање тензија на северу Косова. Према његовим речима, мора се пронаћи решење за регистарске таблице и важно је да се стране врате дијалогу, како би се наставили разговори у циљу решавања свих отворених питања.
 
Бранкица Ристић
 
Опрема: Покрет за одбрану Косова и Метохије
 
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print