Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Амерички савет за националну безбедност: Лидери Србије и Косова већ праве напредак, економија

„Лидери Србије и Косова већ праве напредак. Наши разговори овог јутра усредсређени су на јачање економских веза и економске нормализације. Унапред се радујемо даљим разговорима овог поподнева“, јутрос је по америчком времену, пре непуних сат времена потврдио амерички савет за националну безбедност на свом званичном твитер налогу.

Порука долази усред дводневних разговора приштинске и београдске делегације који су по централно-европском времену започели данас поподне.

О самим разговорима унутар Беле куће, још увек се не зна много, осим кратких информација америчких званичника до сада да су у питању економске теме.


Међутим, ван зидина, и у делу српских медија лансирана су „ексклузивна сазнања“ о томе да је Србији „уручен папир за признање Косова“. „Све је припремљено унапред, Албанци су све знали”, објавио је „Блиц“ информацију из наводних дипломатских кругова у Вашингтону.

„Никада гори папир, чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова“, поручио је Синиша Мали испред Беле куће после прве рунде разговора.

„Никада гори папир, дакле папир са шеснаест тачака је на столу од чега 10. подразумева међусобно признање. Тачно оно што је и председник Вучић знао“, обелоданио је још новинарима српски министар финансија у прошлом сазиву.

„Председник се бори, да ли ће издржати, видећемо“, забринуто је казао Мали.

 

Вечерње новости су у међувремену и објавиле садржај наводне тачке 10: „Обе стране се обавезују на међусобно признавање и заштиту етничких мањина, реституцију својства, решавање статуса појединаца са државног нивоа и договарају се да отворе канцеларије задужене за заштиту и извештавање о мањинским правима сваке године“.

Међутим, само пола сата касније, његов колега из делегације, председник ПКС, Марко Чадеж, на истом месту и са истог догађаја, расположено каже да на столу постоје „заиста занимљиви и добри предлози“ о привреди.

Коначно, одмах се огласио и Ричард Гренел и то у паузи две рунде састанка: „Нетачно“, кратко је демантовао вест о томе да је Вучићу данас у Вашингтону представљен папир о узајамном признању Косова, са захтевом за потписивање.

Извор: KoSSev

Фото: NSC/Twitter

Став