Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ангела Меркел о Путину: Још 2001. године ми је све било јасно

© Sputnik / Сергей Гунеев
Канцеларка Немачке Ангела Меркел тврди да је још 2001. године, током говора председника Русије Владимира Путина у Бундестагу, схватила да постоје озбиљна неслагања са руским лидером.
 
„Увек ми је било јасно, чак и тада, када је 2001. године говорио у Бундестагу, да постоје значајне несугласице. За руског председника је распад СССР жалостан догађај, док се ми, напротив, радујемо јер је завршен хладни рат, као и због немачког и европског јединства“, рекла је Меркелова у интервјуу Suddeutsche Zeitung.
 
„Међутим, ступајући на дужност нисам могла ни замислити да ће он анектирати Крим и да ће на истоку Украјине – практично поред ЕУ – доћи до ратног сукоба“, навела је она.
 
Одлазећа канцеларка Немачке сматра да улога Берлина у свету опада, без обзира што је у питању богата земља. Према речима Меркелове, разлог томе је „потпуна промена равнотеже снага“.
„Када сам постала канцеларка БДП Кине је износио 2,3 хиљаде милијарди долара и био испод немачког који је износио 2,8 хиљада милијарди долара. БДП Кине данас износи 14,7 хиљада милијарди долара, а наш је порастао до 3,8 хиљада милијарди долара“, објаснила је она.
 
“Због тога треба стратешки паметно да градимо наше односе. Треба да се боримо да очувамо свој значај“, додала је Меркелова.
 
Она сматра да сада „треба урадити све како би се пронашао начин да се Европа уједини“.
 
Путин се 25. септембра 2021. године обратио Бундестагу. Он је тада подсетио на старе традиције руско-немачких односа, на допринос Немаца развоју руске економије и културе и, између осталог, дотакао се питања глобалне безбедности.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print