Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Апел Епархије рашко-призренске: Помозите породицама погођеним поплавама

Епархија рашко-призренска упутила је апел након поплава које су прошле и ове недеље захватиле територију Косова, а самим тим и општине у којима је настањено већински српско становништво. Позвали су све који су у могућности да се прикључе акцији како би се помогло најугроженијима.

Из Епархије наводе да њени свештеници стално шаљу своје извештаје о стању на терену у српским срединама, те закључују да су вести забрињавајуће.

ЕРП: Стање у српским срединама након поплава

У Прилужју се излила река Ситница и поплавила 50 домаћинстава. Вода је поплавила дворишта и помоћне зграде, посебно штале па је стока привремено измештена. Вода је оштетила сточну храну и огрев (угаљ и воду) тако да је штета јако велика посебно у овим зимским месецима. У српским селима на простору општине Лепосавић које су уз реку Ибар надошла вода је поплавила само њиве. Мост који повезује села Дрен и Горњи Књин је урушен 12. јануара. У селу Грабовац код Звечана од воде су уништена три пластеника народних кухиња Епархије, док је у Прековцу (општина Ново Брдо) поплава уништила тону кромпира и сва обрадива земља народних кухиња је под водом. Села централног Косова су такође погођена поплавама које су изазвале велику материјалну штету: у Лапљем селу 14 домова, у Добротину 7, у Лепини 17 у Ливађу 4 у Бадовцу 3, у Преоцу 3, у Угљару 18, у Радеву 6, у Сушици 4, у Скуланеву 39, Доњој Гуштерици 30, Горњој Гуштерици 15 и Сувом долу 1 дом.

„У овој ситуацији веома је важно обезбедити средства да се штета на стамбеним објектима што пре санира, како би људи могли нормално да живе у кућама, али да се обезбеди довољно огревног материјала и сточне хране за стоку како би могла да преживи зиму“, поручују из Епархије.

Наводе и да је већином реч о домаћинствима скромних или врло малих примања, али и да су могућности помоћи на терену ограничене.

Подсетили су да је у решавању проблема већ активирана Канцеларија за КиМ, као и поједине невладине организације. Апеловали су уједно и на све друге који се још нису укључили да то и учине.

„Зато у овим тешким тренуцима када под ниским температурама и снегом који наставља да пада, искрено се надамо да ће људи добре воље показати братску солидарност и помоћи најугроженијима“, додају из Епархије.

Уплате се могу извршити на жиро рачун Епархије: 205-62330-17
На име: Помоћ угроженима од поплава на простору КиМ.

Извор: Коссев

Фото: ЕРП

Став