Покрет за одбрану Косова и Метохије

„Апсолутно неприхватљиво“: Русија критиковала планове за стварање „велике Албаније“

Фото: © Sputnik / Алексей Куденко

Изјава албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније и Косова је неприхватљива, планови за стварање „велике Албаније“ подривају стабилност у региону, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сматрамо апсолутно неприхватљивом изјаву албанског премијера Раме о уједињењу Албаније и Косова“, наводи се у саопштењу Захарове објављеном на сајту Министарства.

Према њеним речима, „промовисање планова за стварање ‘велике Албаније’ грубо противречи одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности УН и подрива стабилност у региону“.

„Посебно је чудно чути да се кршење темељног документа за косовско решење проглашава за кључни циљ политичке каријере лидера једне од земаља региона Балкана“, нагласила је портпаролка.

Захарова је додала да се „такве штетне изјаве апсолутно не уклапају у контекст заједничких напора Београда и Тиране за стварање јединственог тржишта који се заједно са Скопљем предузимају у оквиру регионалне иницијативе ‘Отворени Балкан’“.

Портпаролка Министарства спољних послова изразила је наду у „адекватну реакцију западних покровитеља“ косовског пројекта на „ову очигледну провокацију“.

„Изузетно је изненађујуће што они дозвољавају такве субверзивне позиве, док нападају Београд због његовог оправданог хуманитарног концепта ‘српског света’ који није у супротности са међународним правом“, закључила је Захарова.

Косовско-албанске структуре у Приштини једнострано су 17. фебруара 2008. прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику не признају Србија, Русија, Кина, Иран, Шпанија, Грчка и низ других држава. Под притиском Европске уније, српске власти су 2011. године започеле преговоре са администрацијом косовских Албанаца у Приштини.

(Спутњик, 11.10.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print