Покрет за одбрану Косова и Метохије

АП: Русија и Кина траже од Савета безбедности укидање високог представника у БиХ

CC BY 2.0 / Flickr/EU2017EE Estonian Presidency /
Русија и Кина проследиле су чланицама Савета безбедности Уједињених нација нацрт резолуције којом би се високом међународном представнику у Босни и Херцеговини одмах одузела овлашћења за надгледање примене мировног споразума из 1995. године којим је окончан рат у БиХ и којом би се ова позиција потпуно укинула за две године.
 
У кратком нацрту резолуције, у који је АП имао увид, наводи се да овлашћења која су дата високом представнику на конференцији о примени Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна с обзиром на напредак који су постигле босанске стране.
 
Нацрт подржава именовање високог представника Кристијана Шмита из Немачке до 31. јула 2022. године, када би била затворена Канцеларија високог представника.
Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира, међународног тела које је водило мировни процес у БиХ, формално су именовали Шмита за следећег високог представника 27. Маја а представник Русије је био против.
Он би требало да преузме положај 1. августа после оставке коју је Валентин Инцко поднео 27. маја, а након што је ту функцију обављао 12 година, преноси Танјуг.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print